Gazda Canetova burad preživela su okupaciju nacista, u njima danas leže 32 vrste rakije, ali i zlatna kapljica stara čitav vek

12.09.2022

18:38

0

Kuća Minića čuva preko trideset vrsta rakija napravljenih od najkvalitetnijeg voća, ali i povrća

Gazda Canetova burad preživela su okupaciju nacista, u njima danas leže 32 vrste rakije, ali i zlatna kapljica stara čitav vek
minic25 - Copyright Promo/A.G.

Postoji jedno mesto u Srbiji koje je pravi dom nacionalnom srpskom piću, rakiji. Kada je majka Stanimiru Miniću ostavila u amanet porodično nasleđe, burad sa rakijom iz 1941. godine, ovaj srpski domaćin je bio svestan da poseduje nešto vredno, nešto što nigde drugde ne postoji.

Blago je sačuvao, ali je kao dostojan naslednik, i nastavio porodičnu tradiciju proizvodnje rakije.

Za 24sedam, Stanimir, poznatiji kao Cane, priseća se priče svoje majke koja je burad zakopala u bašti tik pre dolaska Vermahta u te krajeve, zbog čega je on danas ponosni vlasnik rakije stare preko 80 godina.

Promo/A.G.
 

Međutim, Minić je znao da se od stare slave ne živi i ubrzo je i sam pokrenuo proizvodnju. Počeo je da eksperimentiše sa raznim sortama voća, čak i povrća. Posebno izdvaja rakiju koja je dobijena od autohtonih sorti šljive.

 - “Kod nas u kraju se kaže ako voće ne valja, daj da ga očistimo i pojedemo, a ako je odličnog kvaliteta, daj da ga ubacimo u rakiju”, objašnjava nam sagovornik.

Da je Minićeva teorija bila ispravna, pokazao je prvi sajam na kojem se takmičila njegova kapljica. Kući se vratio kao apsolutni pobednik sa tri zlatne medalje. A 2005. godine sa svojom šljivovicom osvojio je ocenu 19,07 što je bio rekord na svetskom nivou. Svake sledeće godine Canetove rakije dobijale su sve veće i veće ocene.

Promo/A.G.
 

Od 2018. godine u svom mestu otvara jedan od prvih muzeja rakije, kako u Srbiji, tako i u svetu. Kuća Minića danas čuva preko trideset vrsta rakije napravljene od najkvalitetnijeg voća.

Ako ste dama na ovom mestu možete da probate rakije od trešnje, maline, breskve i divlje jagode. Ozbiljniji "igrači" biraju kajsiju ili dunju, a kako nam Cane kaže, šljiva je šampion.

Promo/A.G.
 

U podrumu Minićeve kuće nalaze se i retke rakije od drena, trnjina, oskoruše, kupine, mušmule, ribizle, banane i futoškog kupusa. A glavni kuriozitet je to što možete da probate rakiju ispečenu u godini vašeg rođenja.

Tako smo i mi uživali u kapljicama svoje generacije.

Promo/A.G.
 

Canetove rakije obišle su ceo svet, a u kuću u kojoj je sve podređeno rakiji kupci pristižu sa svih kontinenata. Naš sagovornik posebno pamti nemačkog novinara koji je posle  ‘’ bliskog susreta" sa njegovom rakijom napisao:

 - "Obišao sam ceo svet, a da nisam došao u Gornju Trepču u Srbiji, ostao bih siromašniji za mnoge stvari".

A da u kuću pehare i medalje ne unosi samo Stanimir, potvrđuje i nagrada "Zlatna kutlača" za najbolju pogaču koju je osvojila njegova supruga Gordana.

Promo/A.G.
 

To nije jedini put da su novine pisale o rakijama gazda Caneta. Opravdano ili ne, najviše pažnje izaziva nadaleko čuvena Oskoruša koja ga je, kako i sam priznaje, iznenadila svojim pozitivnim efektom.

 - "Saznao sam od jednog gosta da je oskoruša lekovita i bolja od vijagre, jer nije opasna po srce. Ni sam nisam znao da je toliko dobra za te stvari", iskren je gazda Cane.

A kako je najbolja reklama ona koja se prenosi od usta do usta, Minićeva oskoruša postala je planetarno popularna i najtraženija rakija poslednjih godina.

Promo/A.G.
 

Na naše pitanje, da li domaćini kod kojih odlazi u goste imaju tremu kada mu posluže piće, Minić nam odgovara:

 - "Uvek sam strog kritičar kada je reč o rakiji ".

Zato, ako ne želite da pogrešite kada vam Stanimir dodje u goste, poslužite ga nekom kapljicom iz kuće Minića.

Promo/A.G.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike