Petočlana porodica Miladinović upravlja jedinim balonom u Srbiji, a doživljaj je čaroban (FOTO/VIDEO)

05.07.2022

18:34

0

Našu radost delimo sa puno dece, kaže pilot Goran Miladinović za 24sedam

Petočlana porodica Miladinović upravlja jedinim balonom u Srbiji, a doživljaj je čaroban (FOTO/VIDEO)
let balonom balon ana copy - Copyright 24sedam/A.G.

Poslednjih nekoliko godina, Kapadokija je postala jedna od destinacija koju morate posetiti, ako volite letenje. Fotografije sa balonima na vreo vazduh napunile su Instagram naloge, dok se na Internetu pojavljuje sve više priča o najlepšim balonarskim iskustvima.

Tako je u Turskoj. A na našem nebu, pričom o letenju balonom upravlja petočlana porodica Miladinović.

Svi njeni članovi, otac Goran, majka Sanja i sinovi Marko, Uroš i Vidak dele istu strast - prema balonarstvu.

Pilot Miladinović, domaćin našeg leta, sa portalom 24sedam deli priče sa neba.

 - Zaljubili smo se u ovaj sport nakon jednog božanstvenog leta iznad Sente, dok smo leteli preko polja ruža. Pogled sa neba na tu raskoš boja samo je pojačao našu želju da i sami počnemo da se bavimo balonarstvom.

Tako su Miladinovići postali lovci na vetar, ali da li ga uvek lako i ulove?

- Nekad mi lovimo vetar, ali nekada on lovi nas. Ali, istina je da smo mi dobri drugari.

Dobijanje pilotske dozvole zahteva ozbiljnu obuku, uz veliku posvećenost i strast za letenjem. Kao i za sve vazduhoplove, tako je i za balon potrebna licenca za pilota balona, kao obavezna ulaznica za uzbudljivu karijeru u kojoj su vožnje balonom deo svakodnevnih obaveza.

24sedam/A.G.
 

Kao pilot, Goran je stalno na oprezu. Toliko je detalja. Gde sleteti, gde nikako ne, šta je potrebno učiniti da bi se stiglo do cilja. Mnogo je odricanja, ali i mnogo priprema za svaki let.

 - Za jedan sat leta treba tri, do četiri sata pripreme. Koliko se samo puta desilo da dođemo na mesto poletanja, ali nam vetar „ne dozvoli“ da poletimo. Mi letimo otprilike 2,5 metra u sekundi, što je sporije nego vožnja liftom, ali visina čini svoje, a na različitim visinama duvaju različiti vetrovi. Dešava se da poletimo pri brzini vetra od svega nekoliko metara u sekundi, da bi na visini od 3.000 fita dostigao brzinu od 50 km/h. Za nas balonare to je prava stvar, kaže nam Goran.

Najčešće pitanje koje se postavlja pilotu balona je: „Gde ćemo sleteti“? Odgovor nije uvek tako jednostavan, ali jedno je sigurno – na zemlji. Ipak, koliko često im se dese nepredviđene situacije, odnosno sletanja na mesta koja nisu bila u planu.

 - Ne postoje dva ista leta. Vetar nas nekada odvede na neka mesta koja nismo planirali, pa sletimo u kukuruz, ili u polje ruža što nam se desilo u Senti, koje nas jesu dobro izgrebale, ali sve su to divni doživljaji u kojima uživamo.

24sedam/A.G.
 

Svaki let je poseban i drugačiji, ipak postoji nekoliko avantura na nebu koje su se Goranu zauvek urezale u pamćenje.

 - Nezaboravan je bio let iznad Kruševca jer smo leteli u nivou krovova kuća. Prosto nam je vetar dozvolio takvu avanturu. Mnoge poznate ličnosti u našem balonu čekale su zoru. Rađanje sunca je posebno kada se posmatra iz balona i svakako je jedno od najlepših trenutaka za pamćenje.

Jedrili su nebom po celoj Srbiji i regionu, bili deo mnogih manifestacija i humanitarnih akcija, neretko i najintimnijih, romantičnih trenutaka.

 - Ljudi žele uspomenu koju će pamtiti ceo život. Često muškarci iznenade svoje dame jednim nezboravnim letom balonom, bilo da su u pitanju godišnjice braka ili rođendani. Nisu retke ni prosidbe na 1.000 metara visine. Obično su takvi trenuci veoma dirljivi, te smo veoma srećni što smo deo najlepših momenata u životima ljudi.

Do sledećeg leta sa Miladinovićima, želimo im dobar vetar.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike