Najmlađa gajdašica u Srbiji ima 18 godina: „Bila je to ljubav na prvi ton“

30.10.2020

10:30 >> 13:24

0

Stanislava Đorđević iz Odžaka čuva tradiciju sviranja gajdi

Najmlađa gajdašica u Srbiji ima 18 godina: „Bila je to ljubav na prvi ton“
Copyright Promo/Stanislava Đođević

Nekada su gajde bile uobičajen instrument širom Evrope i veoma važan instrument u srpskoj narodnoj tradiciji. Danas, postoji svega nekoliko desetina muškaraca u Srbiji koji znaju da sviraju gajde.

Promo/Stanislava Đorđević

I jedna osamnaestogodišnja devojka iz Odžaka – Stanislava Đorđević, učenica etnomuzikološkog smera Srednje muzičke škole ,,Petar Konjović” iz Sombora, odsek za tradicionalno sviranje u klasi profesora Zorana Bogdanovića.

Pored gajdi, Stanislava svira i frulu i okarinu:

-Dok sam pohađala nižu muzičku školu, često sam odlazila na koncerte etno smera srednje muzičke škole i spazila gajde. Bila je to ljubav na prvi ton. Čekala sam pravi momenat da se i ja oprobam u sviranju ovog instrumenta. Na raspustu pre srednje škole bila sam polaznik gajdaškog etno kampa koji se održava svakog leta u Sivcu i naučila neke osnove sviranja na gajdama. U srednjoj školi sam definitivno odlučila da će mi glavni instrument biti gajde.

Gajdaški etno kamp se tradicionalno održava svakog juna u Sivcu, u organizaciji udruženja građana „Vojvođanski gajdaši“. Maksim Mudrinić je počasni domaćin, a učesnici dolaze iz cele Srbije. Ove godine, među polaznicima, bio je Japanac Tago Kadooka koji u našoj zemlji studira etnomuzikologiju.

Od Stanislave saznajemo i kakve sve gajde postoje:

-U Srbiji postoje dva tipa gajdi: dvoglasne i troglasne. Troglasne se dele na svrljiške i vojvođanske koje ja sviram. One mogu biti velike i male ili kako ih inače zovemo, sitne gajde. Razlika je u tome što se u velike vazduh u mešinu upumpava pomoću laktače, a u sitne pomoću kraće cevi koja je zove dulac. Ja sviram sitne vojvođanske gajde.

Promo/Stanislava Đorđević

Stanislava kaže da je svaki instrument na svoj način težak za sviranje, pa tako i gajde, ali uz malo napora i truda, a pre svega ljubavi, sve se da savladati:

-Vežbam onoliko koliko mi je potrebno, uglavnom sat do dva sata dnevno. Na gajdama se najčešće sviraju pesme, igre i kola. Postoje manifestacije gde se mi gajdaši okupljamo i družimo, a pre svega čuvamo ovaj instrument od zaborava.

Naša verovatno najmlađa gajdašica kaže da je do sada imala mnogo nastupa i gostovanja:

-Posebno bih izdvojila Međunarodni sabor gajdaša balkanskih zemalja u Svrljigu, festival “Sličnosti i razlike među gajdama” koji se svake godine održava u Kačarevu, Balkan folk fest u Varni (Bugarska), kao i nastup za dane Vlade Miloševića na Banskom dvoru u Banjaluci.

Promo/Stanislava Đorđević

Nažalost, kako smo saznali od Stanislave, kod nas ne postoji nijedna akademija koja ima odsek za gajde iako bi ona to volela pa zato planira da upiše muzičku akademiju u Banjaluci, odsek za etnomuzikologiju gde će se baviti istraživanjem, proučavanjem i izvođenjem tradicionalne muzike.

Gajde su nacionalni instrument u Škotskoj i postoji nekoliko akademija gde se izučava ovaj instrument. Međutim, ono što je mnog važnije je tradicija jer se sviranje na ovom instrumentu prenosi sa kolena na koleno.

Gajde nisu zastupljene u savremenoj muzici. Dve pesme u kojima se mogu čuti gajde su „Mull if Kintyre“ Pola Makartnija i „It’s a long way to the top“ grupe AC/DC.

Gajde u Škotskoj se sviraju tokom tradicionalnih igara ali su zastupljene i u vojnim i đačkim orkestrima. Gajdaši se zovu da sviraju na venčanjima, rođendanima, sahranama i gradskim događajima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike