Lik koji crtam često liči na mene ili ja na njega, kaže, za 24sedam, ilustratorka najlepših dečjih bajki Ana Grigorjev

03.11.2020

19:30 >> 15:41

0

Moja umetnost je spoj realnosti i sanjarenja, koje čini veliki deo mog života, kaže nam umetnica

Lik koji crtam često liči na mene ili ja na njega, kaže, za 24sedam, ilustratorka najlepših dečjih bajki Ana Grigorjev
Copyright Privatna arhiva/Ana Grigorjev

Oduvek je zapažala korice knjiga i pridavala im veliki značaj. One sa lošom ilustracijom bi ulepšavala, a pričama bez slika docrtavala bi svoje. Tako su izgledali njeni prvi koraci ka svetu ilustracija, u kome danas suvereno vlada. Ilustratorka najlepših dečjih bajki – Ana Grigorjev.

Završila je školu za dizajn, a potom i likovnu akademiju, odsek slikarstvo. Sve svoje znanje i ljubav uložila je u oslikavanje knjiga za decu. Do sada je svojim čarobnim ilustracijama ukrasila više od 180 visokotiražnih knjiga za decu, oko 50 slikovnica i 20 udžbenika za domaće i strane izdavačke kuće.

Za naš portal otkriva da se ilustracijama uvek vraćala.

– Jedno vreme sam tu svoju želju potiskivala. Na likovnoj akadamiji sam se bavila klasičnim slikarstvom, jer puno profesora nije podržavalo ilustrativni pristup. Kod nas je, nažalost, ta grana umetnosti degradirana i nepravedno zapostavljena, smatra se da je ilustracija niža grana umetnosti, da je to nesto neozbiljno, sa čime se ja lično ne slažem – kaže Ana Grigorjev.

Privatna arhiva/Ana Grigorjev

– Mislim da je veoma važno deci što vernije i maštovitije dočarati priču slikom. To je način da ih književnost uopšte i privuče, jer najranije upoznavanje s knjigom predstavlja uvod u svet velikih dela književnosti.

Zato je posao ilustratora posebno težak i odgovoran. Korice knjige su te koje će dete odbiti ili je privući knjizi.

– Sećam se da sam, kada sam bila mala, za neke priče mislila da nisu dobre, baš zbog ilustracija koje mi se nisu dopadale u tom trenutku, a tek kasnije sam uvidela da su u pitanju bila sjajna književna dela – priseća se naša sagovornica.

Privatna arhiva/Ana Grigorjev

Ana nam dalje objašnjava da je, pored zanatskog umeća, potrebno da ilustrator poseduje veliku moć zapažanja i imaginacije. Zadatak je malo kompleksniji nego što na prvi pogled izgleda, jer ilustracija u knjizi ne predstavlja samo dekoraciju ili ukras.

– Dobra ilustracija je ona koja ostavlja snažan utisak na dete i podstiče ga na razmišljanje, razvija mu maštu i asocijacije, a pored funkcije lakšeg razumevanja priče, može da doprinese i tome da dete poželi da se slikarstvom jednog dana i bavi, kao što je bio slučaj sa mnom – kaže Ana.

Na pitanje da li više uživa u ilustraciji starih klasika ili modernih priča, odgovara:

– Rad na starim klasicima može biti ponekad težak jer je teško odupreti se uticajima i predstavama koje smo toliko puta u životu videli i zapamtili na način na koji je neko već uradio. Iz tog razloga, kada počinjem sa radom na priči koja je “već viđena”, volim da pogledam sve verzije koje postoje, i igrane i crtane, kako bih videla šta nije prikazivano dosad. Upravo zbog toga najviše volim da ilustrujem bajke koje nisu mnogo ili nisu uopšte prikazivane, a takvih je jako malo.

Privatna arhiva/Ana Grigorjev

– Za mene je izazov da radim i stare klasike i moderne priče. Zapravo, najviše volim da napravim spoj moderne priče sa elementima klasičnih bajki. Moja umetnost je spoj realnosti i sanjarenja, koje čini veliki deo mog života. Skoro da ne prođe nijedan dan da nešto ne nacrtam. Čak i kada se dešavaju loše životne stvari, ja imam potrebu da crtam i na taj način se lakše nosim sa problemima.

Deca su joj najoštriji kritičari, ali i najveća inspiracija.

– Moja deca se ne ustručavaju da kažu kada im se nešto ne dopada. Odrastaju gledajući to što radim i s vremenom postaju sve veći i stroži kritičari, bez imalo milosti!

Raditi posao sa bajkama pruža mnoga zadovoljstva.

– Rad na svakoj knjizi za mene je jedna velika avantura i ponekad želim da se nikad ne završi. Jako volim da ilustrujem bajke, često mi rad na nekoj bajci potpuno promeni život, pa ceo taj period bude u duhu te bajke, saživim se sa njom. Ponekad lik koji crtam počne da liči na mene ili ja na njega. Skoro svaka knjiga koju radim me opčinjava i iziskuje celu, i u svaki detalj koji naslikam je utkan deo mene.

Neka vam naša galerija pomogne da utonete u čudesni svet slika Ane Grigorjev, a 19. novembra ih pogledajte uživo u galeriji Studentskog kulturnog centra na samostalnoj izložbi najistaknutije srpske ilustratorke.

Izložba ilustracija Ane Grigorjev trajaće do 4. decembra 2020. godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike