Indija: Mitologija kao nepresušna inspiracija za ples

11.11.2020

18:00 >> 23:43

0

Kada ih vidite, i sami poželite da zaplešete uz trupu Marine Stevanović

Indija: Mitologija kao nepresušna inspiracija za ples
Copyright Pixabay

Ona je Marina Stevanović, u plesnim krugovima poznatija kao Marina Panna.

Kao srednjoškolka, bavila se irskim plesom, i s vremenom pokrenula svoju trupu. Nažalost, jedan urušeni stepenik i povređeni zglob odvojili su je od specijalnih cipelica za step, zauvek. Ali od plesa nije odustala. Marina je kročila u svet Orijenta, istražila kulturu istoka i otkrila Bolivud.

– Ono što me je odmah privuklo jeste činjenica da je i to vid show dance-a, poput moje prve plesne ljubavi.

Kurs, onlajn časovi, putovanja po znanje, predanost i posvećenost doveli su je do sopstvenog plesnog studija “Panna”.

– Već osam godina naša škola nudi priliku svima da upoznaju ovu kulturu kroz plesne radionice sa gostujućim instruktorima iz inostranstva, Bolivud, indijske večeri i predavanja.

Promo/Darko Manasić

Istraživanje indijskih plesova je neprekidno, jer dok se usavršava jedan ples, istovremeno se otkrivaju mnogi novi, kaže nam sagovornica.

– Indija nudi preko 100 različitih plesova! Oni se najlakše dele na klasične, folklorne i moderne. Klasični su stari hiljadama godina, plesali su se u hramovima i nose religijsku notu. Imaju precizno određen set pokreta rukama sa specifičnim značenjem, koji pomažu da se ispriča priča kroz ples. Kako postoji 28 pokrajina unutar Indije, svaka od njih ima po nekoliko svojih autentičnih folklornih plesova, a mnogi su pod zaštitom Uneska, kako bi se sačuvali u izvornoj formi. A onda su tu i moderni stilovi, gde spada i globalno popularni ples iz bolivudske filmske industrije.

Marinu pitamo koliko je bilo teško izučavati kulturu koja je nama toliko daleka.

– Izazov je, svakako. Zahteva dosta vremena, truda i finansijskih sredstava. A nabaviti kostime i rekvizite je tek posebno zahtevno. Zato sam presrećna što u trupi imam plesačicu koja je ujedno i fenomenalni dizajner kostima, te se često oslanjamo na njene kreacije. Ali samo zato što je nešto zahtevno, ne znači da je nemoguće – to je jednostavno test posvećenosti vašoj pasiji.

Promo/Darko Manasić

Indija možda jeste geografski udaljena, ali među našim narodima postoji mnogo sličnosti, a ljubav prema plesu je sigurno jedna od njih.

– Na početku su do naših medija dopirale samo indijske serije. Zatim su i neke nacionalne televizije počele da prikazuju visokobudžetne bolivudske filmove. Tu je i velika grupacija izučavaoca joge, kao i vedske, staroindijske tradicije. Ne izostavimo činjenicu da je i Ambasada Indije sve aktivnija pri promociji ove kulture. Što se plesova tiče, publika je sve brojnija dok polaznici naše škole obično dođu sa predznanjem o ovoj zemlji – priča nam Marina Stevanović.

U Indiji ples proizlazi iz božanskog i na prvom mestu se vezuje za mitologiju. 

– Mitologija je neraskidivi deo njihovog svakodnevnog života, te ne čudi da je i nepresušna inspiracija za ples. To je centralni deo njihove kulture, simbolika koju svi Indijci prepoznaju. Zato je za plesača neophodno da taj aspekt podrobno upozna i poštuje – objašnjava nam instruktorka plesa.

Promo/Darko Manasić

Narodu u Indiji ples je nezaobilazni deo života, način kako žive i pokazuju emocije.

– Dan-danas postoje plemena u oblasti Radžastan gde ženska deca uče ples isključivo gledajući starije žene dok plešu. S druge strane, klasični plesovi su toliko zahtevni da deca počinju da ih uče nakon što napune tri godine. A pokazivanje emocija se uveliko podržava, posebno prilikom izvođenja predstava ili plesa.

Promo/Darko Manasić

Od Marine Stevanović, instruktorke indijskog plesa, na kraju saznajemo da je u Indiji odlazak u bioskop zabava za celu porodicu, da je normalno naglas komentarisati i aplaudirati, a filmovi obično imaju pauzu na polovini projekcije, kako bi gledaoci razmenili utiske.  Zato je kod njih Bolivud toliko popularan, zbog plesa koji je prepun emocija. Najpoznatije numere iz filmova su nešto što je opšte znanje; prilikom proslava sve generacije iz porodice znaju da zapevaju ili zaplešu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike