Kraljevska dadilja deli savete koji mogu pomoći svakoj porodici

08.02.2022

16:30

0

Dadilja Norland nije bilo kakva dadilja, ona se smatra najboljom od najboljih u brizi o deci

Kraljevska dadilja deli savete koji mogu pomoći svakoj porodici
profimedia-0024859911 - Copyright Profimedia

Norland dadilje su, moglo bi se slobodno reći, elitna klasa među dadiljama čije usluge koriste bogati i slavni, pre svih, kraljevska porodica. Jedna od njih je  i Louenna Hood (37) iz Suffolka u Velikoj Britaniji. Diplomirala je na visoko prestižnom koledžu Norland pre više od 17 godina nakon čega je radila za nekoliko uglednih porodica širom sveta.

Ona je prošla istu obuku kao i dadilja Maria Boralo, koja trenutno brine o mališanima princa Vilijama i Kejt Midlton. Između ostalog, tamo su naučile kako velikom brzinom da izbegnu paparace, učile su borilačke veštine za odbranu od otmičara pa i sve one klasične stvari poput vaspitanja dece, kuvanja...

Louenna je razvila aplikaciju Louenna 2020 na kojoj je podelila najbolje savete koji mogu „popraviti svaku porodicu“.

Probudite se ranije

Neka vam alarm zvoni pola sata pre nego što se vaša deca probude, jer tako imate priliku da započnete dan na pravi način. Možete se istuširati na miru, popiti kafu, tako ćete se dok vaša deca ustanu, već osećati budnima i spremnima za početak dana.

Profimedia
 

Napravite popis obaveza

Napravite popis, odnosno redosled jutarnjih obaveza ispisanih na stikerima.

Ovakve navike ne samo da podstiču nezavisnost, već će vam pomoći da jutra prođu glatko. Deca vole da budu zauzeta, stoga izradite tablicu s nalepnicama koje se lepe kada su poslovi dovršeni, razgovarajte sa svojom decom koliko nalepnica moraju da prikupe pre nego što budu nagrađena malom nagradom - savetuje ova dadilja.

Pripremite odeću

Veče pre pripremite garderobu za sutra kako bi se dete ujutro učilo samostalnom obačenju. Ne samo da će vama uštedeti vreme i smanjiti količinu stresa ujutro, već će kod deteta poboljšati motoričke sposobnosti. Takođe, pohvalite dete kada se samo oblači, jer to podiže njegovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Profimedia
 

Postavite tehnološka pravila

Na primer, nema mobilnog telefona u spavaćoj sobi. Imajte na umu da tehnologija i zurenje u ekrane stvara zavisnost pa nemojte nikako dopustiti da vam deca gledaju u ekrane satima. Takođe, nemojte zaboraviti da živimo u moderna vremena, okruženi tehnologijom i nema nikakvog smisla deci to zabranjivati, ali važno je postaviti pravila i granice.

Tehnologija je neizostavni deo našeg sveta pa nema smisla zabranjivati svu tehnologiju i televiziju. Prema mom iskustvu, deca kojoj se govori da nešto ne mogu imati samo to više žele, kaže ova dadilja. Postoje ključni trenuci u danu kada dete ne sme gledati u ekran, posebno pre spavanja. Istraživanje je pokazalo da plavo svetlo koje emituju uređaji remeti normalne obrasce spavanja i može biti štetno za vid - pojasnila je.

Čitajte deci knjige

Odaberite zajedno neku knjigu pa mališanu pročitajte jedno poglavlje svake večeri ili knjigu čitajte zajedno. Stotinu je razloga zašto je dobro čitati s decom. To poboljšava njihov kognitivni razvoj, njihovo razumevanje sveta, podstiče povezivanje i ima izuzetno pozitivan uticaj na govor i razvoj jezika.

Ako svom detetu pročitate samo jednu priču dnevno, ono će ih do svog 5. rođendana čuti 1825!

Profimedia
 

Planirajte obroke

Zapišite šta ćete jesti sledeće nedelje i neka vaša deca odaberu po jedan obrok. Planiranje obroka u sklopu nedeljnog šopinga puno je isplativije od kupovine namirnica iz dana u dan.

Kada zapišete šta ćete jesti, manje je verovatno da ćete ponavljati ista jela. Imaćete više raznolikosti u prehrani. Osim što ćete tako smanjiti bacanje hrane i uštedeti novac, dopuštanje detetu da samo odabere obrok će ga podstaći da se oseća vrednim, jer je uključeno u odluke o životu porodice - savetuje dadilja.

Negujte rituale za stolom

Jedite zajedno što je više moguće i jedite nešto novo. To novo će podstaći vašu decu na avanturizam i pozitivno će uticati na ponašanje za stolom. Naučite ih i da ne ustaju od stola dok svi ne završe s jelom, da pravilno koriste pribor i pravilno sede za stolom. Najbolje od svega, zajedničko sedenje za stolom daje vam priliku da razgovarate o tome što se dogodilo u danu - dodala je.

Budite optimistični

Budite pozitivni. Deca oponašaju naše ponašanje mnogo više nego što mislimo. Pozitivan um jednak je pozitivnom stavu, stoga isplanirajte nešto lepo čemu ćete se veseliti zajedno kao porodica. To može biti izlet ili odlazak u bioskop. I jedna i druga aktivnost ne koštaju gotovo ništa, a pružaju mnogo.

Profimedia
 

Vi ste glavni!

Postavite pravila i granice, i držite ih se kako bi se vaša deca osećala sigurno, znala da su sigurna, a ne da stalno ispipavaju granice i traže nešto više. Moja pravila su da dobro jedemo, dobro spavamo, ljubazni smo jedni prema drugima i imamo dobre manire - otkrila je Louenna.

Držite se rutine

Držite se uobičajene rutine pre odlaska na spavanje. Priuštite mališanima lepu toplu kupku, priču za laku noć i mazite se pre nego što ih ušuškate u uobičajeno vreme za spavanje.

Ako je starijoj deci dopušteno da ostanu budni kasnije tokom školskih praznika, polako pomerajte vreme za spavanje napred kako im ne bi bilo teško da utonu u san. Deca bi trebalo da budu u krevetu do 19 sati dok ne napune sedam godina, kaže Louenna Hood, a prenosi Daily Mail.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily Mail

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike