Evolucijski razlog zašto bi trebalo ostaviti dlake na licu! Zbog ovoga muškarci puštaju bradu

26.01.2022

14:03

0

Brojne studije pokazuju da i žene i muškarci bradate ljude doživljavaju kao starije, jače i agresivnije od drugih

Evolucijski razlog zašto bi trebalo ostaviti dlake na licu! Zbog ovoga muškarci puštaju bradu
profimedia-0321192765 - Copyright Profimedia

Šta je, evolucijski gledano, poenta brade? Deca, žene i cela četa muškaraca žive sasvim dobro i bez nje. Prošetate li ovih dana ulicom naići ćete na brade svih veličina i oblika, od precizno "dizajniranih", preko slepljenih brkova do hipsterskih brada.

Najnovije istraživanje pokazuje da su brade, bar delimično, evoluirale kako bi muškarci koji ih nose povećali svoje šanse u odnosu na konkurenciju.

Zanimljivo je da žene nisu baš jako zainteresovane za brade. Dok neke studije pokazuju da žene vole brade od dva, tri dana ili duže, druge kažu da im je draži "čist izgled". Zbog toga se ne može jednoglasno zaključiti da su brade evoluirale zbog toga što privlače žene.

Unsplash
 

Stručnjaci  kažu da bi odgovor mogao biti u drugoj vrsti spoljne selekcije. Muškarac,koji je tihi lik iza šanka nema nikakve šanse u odnosu na dominantnog, samouverenog muškarca. I postoje dokazi da su se brade razvile upravo kako bi muškarcima pomogle da lakše osvoje partnerku. Brojne studije pokazuju da žene i muškarci bradate ljude doživljavaju kao starije, jače i agresivnije od drugih. A dominantni muškarci imaju više šanse za reprodukciju jer plaše suparnike i teraju ih da ostanu po strani.

Moderni muškarac ne samo da se mora takmičiti sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svetu, nego se mora i isticati među hiljadama potencijalnih suparnika u virtuelnom svetu, pa glatko obrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu naučnici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike