Oni su se odrekli krune zbog ljubavi

22.01.2022

09:30

0

Autor: 24sedam

Kraljevski život dolazi sa mnogo prestiža i privilegija, ali ponekad može biti u suprotnosti sa najdubljim emocijama

Oni su se odrekli krune zbog ljubavi
profimedia-0356254876 - Copyright Profimedia

Bili su na redu da vode naciju, ali ovi muškarci i žene napustili su svoje prestole da bi se venčali sa običnim građanima i živeli živote izvan svojih kraljevskih porodica.

Ovo su romantične priče o 5 pripadnika kraljevskih porodica koji su se odrekli svega zbog ljubavi.

Japanska princeza Mako

Mako, princeza Japana, nedavno se udala za svog dragog sa fakulteta Kei Komura. Par se upoznao 2012. na koledžu. 2017. su se verili i krenuli u pripreme za venčanje. Bajka je bila opterećena činjenicom da je Kei Komuro bio običan čovek.

Profimedia
 

Strogi japanski zakoni zabranjuju ženama iz carske porodice da se udaju za mladiće nearistokratskog porekla. Po tradiciji japanske carske porodice, princeze koje kažu "da" osobi koja je deo građanstva moraju da se odreknu svoje titule, a po zakonu dobijaju ogromnu svotu od države kako bi mogle da nastave da "žive dostojanstveno", oko 1,35 miliona dolara. Mako je ovo odlučno odbila, i prva je u istoriji koja je to učinila.

Princ Filip

Kao kraljičin suprug, pokojni princ Filip je imao različite titule, uključujući i titulu vojvode od Edinburga. Međutim, da bi se oženio kraljicom Elizabetom, morao je da postane britanski državljanin i da se odrekne sopstvenih titula.

Steve Parsons/Pool via AP
 

Filip je rođen kao princ Filip od Grčke i Danske, ali se u ime ljubavi odrekao prava na grčki i danski presto i uzeo majčino prezime Mauntbaten.
Prvih nekoliko godina svog braka, Filip je imao titulu vojvode. Tek 1957. godine uzeo je ime princ Filip.

Princ Hari

Diskusije oko odluke princa Harija i Megan Markl da se povuku sa svojih kraljevskih dužnosti bile su burne. Međutim, u jednom od svojih intervjua, Hari je rekao da je razlog zašto je odlučio da se odrekne svoje titule bila njegova nova porodica.

AP Photo/Seth Wenig
 

Budući da je trudna, Megan je imala probleme sa zdravljem. Prema Hariju, nakon što im se rodio sin Arči, odlučili su da naprave korak unazad kako bi se fokusirali isključivo na svoju porodicu.

Ubolratana, princeza od Tajlanda

Slično princezi Japana, Ubolratana, princeza od Tajlanda, takođe se odrekla svog kraljevskog statusa udajom za običnog čoveka. Tajlandska princeza je otišla u Sjedinjene Američke Države kako bi studirala na Univerzitetu Masačusets u Bostonu, a kasnije i na Univerzitetu Kalifornija.

Profimedia
 

ok je boravila u Bostonu, zaljubila se u Amerikanca, Pitera Džensena. Los Anđeles tajms" pisao je te 1972. godine da je to predstavljalo veliki skandal, a princeza se voljno odrekla prestola kako bi se udala za "čoveka svog života". Iako je bila proterana iz porodice, oni su posle nekog vremena izgladili odnose.

Priča Džensena i tajlandske princeze nije imala srećan kraj, pošto su se razveli 1998. godine, a Ubolratana se vratila u otadžbinu, zajedno sa njihovo troje dece.

Kralj Edvard VIII

Priča o kralju Edvardu VIII, ujaku kraljice Elizabete, verovatno je najpoznatija. Godine 1930. Edvard je upoznao američku glumicu Volis Simpson. U vreme kada je njihova veza počela, Volis je bila dva puta razvedena, a kada je Edvard proglašen za kralja, morao je da bira između krune i ljubavi.

Profimedia
 

Godine 1936, Edvard je abdicirao sa prestola i obratio se naciji putem radija, rekavši: „Utvrdio sam da je nemoguće da nosim težak teret odgovornosti i da obavljam svoje dužnosti kralja kako bih želeo bez pomoći i podrške žena koju volim.”

Sledećeg dana, Edvardov mlađi brat princ Albert proglašen je za novog vladara i postao kralj Džordž VI. Uprkos skandalu, Džordž je proglasio brata Vojvodom od Vindzora, a 1937. godine Edvard i Simpsonova su se venčali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike