Sve popularniji amiški turizam: Da li biste izdržali u kući bez struje i interneta?

21.01.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Stroga verska pravila određuju njihovu odeću, frizuru, život pre braka, brigu o zdravlju, ishranu, članstvo u zajednici…

Sve popularniji amiški turizam: Da li biste izdržali u kući bez struje i interneta?
Profimedia

Protestantska zajednica amiša oduvek je privlačila pažnju svojim specifičnim i neretko radikalnim načinom života.

Nakon protestantske reforme u Evropi, amiši su se izdvojili kao posebna zajednica koja je postala deo takozvane slobodne crkve. U 18. veku su se doselili u Ameriku, a najveće zajednice nalaze se u Ohaju, Indijani i Pensilvaniji.

Amiši veruju da je neophodno držati distancu od sveta, tako da žive u svojim malim zajednicama i razlikuju se od ostalih Amerikanaca po odeći, jeziku, poslu, obrazovanju, odnosno po jednom veoma specifičnom načinu života.

Profimedia
 

Poznati su po svom specifičnom načinu života koji ne uključuje struju, automobile, mobilne telefone, Internet i ostale „boleštine“ modernog doba. Žive skromno i jednostavno, u velikim zajednicama, a poljoprivredom se bave na primitivan način – sami uzgajaju hranu i sve to rade ručno.

Ne idu u vojsku, ne plaćaju socijalno osiguranje i većina njih ne učestvuju na političkim izborima.

Stoga ne čudi što je „amiški turizam“ sve popularniji u SAD-u. Premda su poznati po svojoj izolovanosti od modernog sveta, neke amiške zajednice prihvataju goste i turiste i od toga dobro žive..

Profimedia
 

Takođe, iako možda zvuče ozbiljno i strogo, većina njih otvorena je za kontakt sa gostima, rado će vas primiti u svoju kuću, pričati s vama i odgovoriti na mnoga pitanja koja sigurno imate.

U Mizuriju gosti imaju jedinstvenu priliku da posete najstrožu amišku zajednicu. Zvuči neobično, ali i među njima ima „staromodnih“ i „modernih“, bez obzira što su njihovi kriterijumi za moderno i dalje u periodu pre industrijske revolucije. Ova tura vodi vas u amiške domove, farme i štale, škole i groblja, a domaćini će vam objasniti na koji način se greju, kuvaju, uopšte način na koji žive.

Profimedia
 

Ono čega amiši imaju više od ostatka stanovnika države u kojoj žive je zdravlje. Čak i u kasnim godinama, među pripadnicima ove zajednice beleži se niža stopa karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa u odnosu na svet koji ih okružuje. Aktivan način života, više hodanja i fizičkog rada, znači i niže stope gojaznosti. Izbegavaju prerađenu hranu koliko god mogu. Većinu hrane uzgajaju sami, koristeći što manje hemikalija i pesticida. Piju sirovo mleko, konzumiraju puter i sveža jaja.

Profimedia
 

Devojke imaju pravo da uđu u komunikaciju sa nekoliko potencijalnih udvarača, a na ludi kamen trebalo bi da stanu do 23. godine. Imaju velike porodice, sa sedmoro-osmoro dece. Intimni odnosi su strogo zabranjeni pre braka, a razvod kod amiša ne postoji. Ako se dogodi da se neko iz zajednice odluči na brak sa nekim izvan zajednice, biva izopšten iz života amiša.

Posle 16 godina amiška deca mogu nekoliko godina iskusiti život van zajednice kako bi odlučila da li žele da postanu punopravni članovi zajednice, za šta se odlučuje njih čak 90 odsto njih.

Da bi neko postao član zajednice amiša mora da nauči njihov dijalekt, mora da se krsti i pređe u njihovu veru i da poštuje stroga pravila grupe.

Bonus video:

Privatna arhiva

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi