Zec, simbol Uskrsa: Više mit i legenda nego religija

02.05.2021

11:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Čokoladne zečiće su lansirali proizvođači čokolade 1939. godine

Pixabay

Da li ste se ikada zapitali kako je zeka postao simbol Hristovog vaskrsenja? Po svemu sudeći, to nema puno veze sa religijom a mnogo više se vezuje za mitove i legende.

Iako ne postoji nikakva istorijska dokumentacija koja to može da objasni, najverovatnije da je jedina veza kalendar. Prolećni pljuskovi ne donose samo prolećno cveće, već i rođenje zečeva. I proleće i zečice su simbolični simboli rađanja i obnove.

Pixabay

-Zečevi su dugogodišnji simboli plodnosti, povezani sa dolaskom proleća jer su toliko plodni i rađaju se čim postane toplije, primećuje doktor Dajana Šejn Fruktman, docent za religiju na Univerzitetu Rutgers u Nju Džersiju.

Najraniji podaci koji govore o uskršnjem zeki koji donosi poklone datiraju iz vremena pre XVII veka kada je germanski narod Evrope uveo Osterhase – zeca koji deci donosi poklone u vreme Uskrsa. Kada su Nemci nastanili američki kontinent, sa sobom su u Pensilvaniju doneli i ovu tradiciju. Tradicija je nalagala da deca ostavljaju šargarepu za Osterhase, slično kao što su za Božić ostavljali kolačiće za Deda Mraza ili Svetog Nikolu.

Pixabay

Prema drugoj teoriji, sam praznik Uskrs ili Easter na engleskom, potiče od imena anglosaksonske boginje Eostre, čiji se praznik u proleće poklapao sa danom proslave Uskrsa. Boginja je bila simbol proleća i plodnosti.

Pixabay

Za popularnost čokoladnog zečića su, pak, zaslužni proizvođači čokolade koji su ga lansirali 1939. godine. Želeli su da naprave nešto veliko, dekorativno i da se lako jede. Izrada šupljih zečeva je bio način da ih prodaju po višoj ceni ali sa manje uloženog materijala.

Pixabay

Tokom Drugog svetskog rata je bila obustavljena proizvodnja šupljih čokoladnih zečića kako bi se sačuvao kakao za važnije stvari. Vojnik Ričard Palmer je zaslužan za obnavljanje čokoladnih zečeva koji je svoju kompaniju osnovao 1948. godine i napravio je prvog zeca pod imenom „Babi Binks“ a kao inspiracija mu je poslužila igračka njegovog psa u obliku zeca.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti