Veliko otkriće: Pronađeni skeleti pet mamuta iz vremena ledenog doba!

19.12.2021

19:00

0

U blizini Svindona otkopani su veliki ostaci dvoje odraslih, dvoje malih i bebe koji su lutali pre 200.000 godina, zajedno sa oruđem koje su koristili neandertalci

Veliko otkriće: Pronađeni skeleti pet mamuta iz vremena ledenog doba!
profimedia-0420536001 - Copyright Profimedia

Skeleti pet mamuta iz vremena ledenog doba, dobro očuvani, otkriveni su u blizini engleskog grada Svindona, na iznenađenje arheologa i paleontologa.


U blizini Svindona otkopani su veliki ostaci dvoje odraslih, dvoje malih i bebe koji su lutali pre 200.000 godina, zajedno sa oruđem koje su koristili neandertalci, a koji su verovatno lovili ove životinje teške 10 tona.

Kako navodi "Gardijan", očekuje se da će biti pronađeno još ostataka, jer je samo delić ogromnog lokaliteta, kamenoloma šljunka, iskopan, a sudeći po kvalitetu nalaza, nalazište je "zlatni rudnik".

Navodi se da će ovaj pronalazak ponuditi nove tragove o tome kako su naši preci neandertalci živeli u teškim uslovima na teritoriji današnje Velike Britanije za vreme ledenog doba, perioda praistorije o kojem se malo zna.

Evolucioni biolog i profesor Ben Garod rekao je da je ovo jedno od najvažnijih otkrića u britanskoj paleontologiji.

Takođe je istakao da je veoma važno da sada možemo da znamo kako su klimatske promene uticale na okruženje, ekosisteme i biljne i životinjeske vrste.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike