Ovo se dogodi kada izolovano pleme prvi put vidi belog čoveka (VIDEO)

18.12.2021

15:00

0

Autor: 24sedam

Videomaterijal pokazuje kako čovek reaguje kada se prvi put sretne sa uobičajenim stvarima poput ogledala, šibica, pirinča ili metala

Ovo se dogodi kada izolovano pleme prvi put vidi belog čoveka (VIDEO)
profimedia-0174678330 - Copyright Profimedia

Ukoliko izolovano pleme dođe u dodir sa savremenim čovekom, to ne mora da bude negativno iskustvo ukoliko se susret odigra na pravi način

Jedan od dokaza za ovakvu tezu postavio je belgijski naučnk Jean-Pierre Dutilleux koji je u bogatoj karijeri ostao zapamćen po snimcima koji su nastali sedamdesetih godina kada je došao u susret sa izolovanim plemenom sa Nove Gvineje.

Profimedia
 

Ovo pleme je poznato po tome što vrlo agresivno brani svoju teritoriju i ne dozvoljava strancima da je posete. Američki misionar Jon Chau je svoj pokušaj da ostvari sa njima kontakt platio životom. Za razliku od njega, belgijski naučnik je domorocima prišao oprezno. Pustio je da oni priđu njemu. Unapred je pripremio mnogo poklona koji su ih u početku uplašili, a potom oduševili, piše punkufer.dnevnik.hr.

 

 

Neprocenjivi videomaterijal pokazuje kako čovek reaguje kada se prvi put sretne sa uobičajenim stvarima poput ogledala, šibica, pirinča ili metala. Nakon što je zadobio poverenje domorodaca iz prašume, ovaj beli duh im je podelio lekove protiv malarije za koju je znao da je veliki problem u plemenu. Ostao je uz njih duže vreme i naučno analizirao kolike su doze lekova potrebne i koliko ih je potrebno često uzimati, kako bi iskorenio bolest među njima.

Posle nekog vremena, sve barikade između Belgijanca i pripadnika plemena su pale. Tokom godina govorili su o svemu što je zanimalo njivog gosta i detaljno mu obajašnjavali svoj jezik i kulturu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike