Kako je fatalna holivudska lepotica pomogla u pronalasku bežične komunikacije?

07.12.2021

19:15

0

Danas se njen patent primenjuje kod mobilnih telefona, računara i svih bežičnih uređaja

Kako je fatalna holivudska lepotica pomogla u pronalasku bežične komunikacije?
profimedia-0137038591 - Copyright Profimedia

Poznata kao „najlepša žena na svetu“, holivudska glumica Hedi Lamar glumila je u desetinama  filmova tokom duge i uspešne karijere. Ali Lamar je bila mnogo više od lepog lica na velikom platnu.

Rođena u Austriji od jevrejskih roditelja, udala se za svog prvog muža, imućnog proizvođača municije 1934. godine, sa 19 godina. Nesrećna, pobegla je iz zajedničkog doma, biciklom, usred noći.

Emigrirala je u SAD uoči Drugog svetskog rata i zapela za oko šefu studija MGM Luisu B. Majeru na brodu od Londona do Njujorka. Hedi je malo govorila engleski, ali je uspela da sklopi unosan ugovor i počne da glumi u holivudskim filmovima. Bečka lepotica se ubrzo skrasila na Beverli Hilsu u društvu najvećih imena tog vremena, Džona F. Kenedija i Hauarda Hjuza, koji su joj obezbedili opremu za eksperimentisanje u njenoj prikolici u kojoj se odmarala od glume. U ovom naučnom okruženju pronašla je svoj pravi poziv.

Gardijan iz 2018. opisao je njenu strast za pronalascima kao „hobi“. Govorila je o svojoj ljubavi prema nauci, svojim neuspelim eksperimentima i svojim uspesima, uključujući racionalizaciju trkačkog aviona svog ljubavnika Hauarda Hjuza.

 - "Ne moram da radim na idejama", govorila je. "Dolaze mi same".

Profimedia
 

Veliki doprinos koji je dala nauci počeo je kao sredstvo za borbu protiv nacista. Godine 1942. ona i Džordž Antajl, kompozitor, patentirali su „Secret Communications Sistem” namenjen kontroli radio frekvencija.

To je metod koji štiti radio komunikaciju od neprijateljskog njuškanja tako što menja frekvencije u unapred programiranom obrascu.

Lamar i Antajl su dobili patent za ovu tehnologiju 1942. godine, osam meseci nakon bombardovanja Perl Harbora, ali je mornarica prvobitno odbacila koncept. Trebalo je mnogo godina da pronalazak bude priznat. Na kraju je tajni komunikacioni sistem pozdravljen kao jedan od temelja bežične komunikacije.

Profimedia
 

Kada su računari postali široko dostupni, njihov izum došao je do izražaja, sada se više uređaja moglo bežično povezati sa mrežom bez da ometaju jedan drugog.

Danas je wireless osnova svakodnevne komunikacije kada su u pitanju mobilni telefoni i računari, a oslanja se upravo na tehnologiju u čijem stvaranju je Hedi Lamar odigrala glavnu ulogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike