Žene koje su koristile tetovaže da bi se spasle od seksualnog ropstva

07.12.2021

13:30

0

Tradicija koja nestaje

Žene koje su koristile tetovaže da bi se spasle od seksualnog ropstva
profimedia-0043461111 - Copyright Profimedia

Među brojnim plemenima širom sveta koja koriste tetoviranje kao deo svoje tradicije ističe se autohtoni narod Taru u nepalskom okrugu Čitvan.

I muškarci i žene su tetovirani, ali žene su mnogo više prekrivene tetovažama od muškaraca. Od 2011. godine, procenjena populacija pripadnika ovog plemena je bila oko 1,7 miliona. Oni su poljoprivrednici i lovci koji praktikuju hinduizam.

Ovi ljudi su preživeli u izolaciji u himalajskim šumama i uspeli da zadrže mnoge varijante svog autohtonog jezika.

Profimedia
 

Međutim, prirodno, narod Taru suočava se sa modernizacijom i gubitkom svojih tradicija. Čini se da praksa tetoviranja nestaje jer samo starija generacija ponosno pokazuje svoje tetovaže.

Mnogo je različitih priča vremenom nastalo o istoriji tetoviranja ovog naroda. Jedna je bila da je tokom 240-godišnje vladavine Kraljevine Nepal bio običaj da kraljevska porodica provodi letnje mesece u oblasti Čitvana. Da bi se zabavili, nasilno su uzimali mlade devojke iz plemena Taru i koristili ih kao seksualne robinje. Da bi sprečili ove otmice i narušavanje njihovog mirnog života, narod Taru je počeo da tetovira mlade devojke. Namera im je bila da deformišu svoj izgled kako bi otmičarima bile neprivlačne.

Profimedia
 

Druga priča je da je praksa tetoviranja bila obavezna za žene u plemenu Taru. One koje nisu imale tetovaže rizikovale su da budu prognane iz zajednice.

Propisi su išli toliko daleko da je ljudima bilo zabranjeno da dodiruju ili uzimaju bilo šta što je žena bez tetovaže prethodno dodirnula. Bekstvo od ove prakse bilo je jednako društvenoj smrti, pa su sve devojke prošle kroz bolan proces prekrivanja tela mastilom.

Profimedia
 

Treća verzija je da su tetovaže bile simbol lepote. Žene su tetovirane da bi uveličale svoju lepotu kako bi, kada umru, stigle u raj u svom najlepšem izgledu.

Danas, tetoviranje ima moderniji aspekt, što znači da svaki pojedinac bira da li će se izraziti rečima, simbolima ili umetnošću istetoviranom na svom telu. U stvari, danas je Nepal poznat kao jedna od najboljih destinacija za tetoviranje.

Bonus video:.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike