Premali da bude rat, preokrutan da bude igra! Gladijatori su ponovo na ulicama Firence

06.12.2021

10:30

0

Autor: 24sedam

Nasilni fudbal koji su igrale i pape u Vatikanu

Premali da bude rat, preokrutan da bude igra! Gladijatori su ponovo na ulicama Firence
profimedia-0337352341 - Copyright Profimedia

Calcio fiorentino, još poznat i pod nazivom Kalčiio storiko je možda najraniji oblik fudbala koji se razvio u 16. veku u Italiji. Nekada prilično popularan, ovaj sport je nastao na Piazza Santa Croce u Firenci.

Kalčio Storiko ili „istorijski fudbal“  je drevni oblik fudbala koji potiče iz drevnog rimskog "harpastuma", a igra se u timovima igrača od 27 godina, koji koriste i ruke i noge.

U pitanju je sport koji je u to vreme bio rezervisan uglavnom za plemiće, a igre su znale biti prilično nasilne.

Profimedia
 

Francuski kralj Henrik III znao je da kaže da je ovaj sport „premali da bude rat, a preokrutan da bude igra“, nakon što je 1574. godine prisustvovao takmičenju u Veneciji, održanom njemu u čast.

Čini se kao da u ovoj preteči fdbala lopta postaje sporedna stvar. Cilj je zabiti gol i pritom je važno biti precizan jer svako napucavanje lopte preko mreže znači da protivnički tim dobija pola boda tj. gola. Da bi to sprečili, zadužena su čak četvorica golmana po golu.

Profimedia
 

Igra traje 50 minuta, igra se na pesku, a sudije se uglavnom bave smirivanjem igrača koji upadnu u tuču. Dozvoljeno je laktanje, udaranje, pa čak i gušenje. Nasilna igra završavala je ponekad teškim povredama, pa čak i smrću.

Kome je uopšte palo na pamet da započne tako brutalnu tradiciju?

Odgovor je bogatim aristokratama poput članova slavne porodice Medici. Ne samo to, ovaj fudbal igrale su i pape - papa Klement VII, Leo IX i Urban VIII igrali su nasilne utakmice po Vatikanu.

Danas je to sport kome naginju uglavnom muškarci iz radničkih četvrti Firence.

 

 

Calcio storico vraća se na pozornicu s usponom fašističke Italije na čelu s Benitom Musolinijem, i od tada mu nije pala popularnost. Štaviše, kada su utakmice prošle godine otkazane zbog pandemije koronavirusa, Italijani su gunđali da se osećaju „kao da im je neko ukrao Božić“.

Profimedia
 

Danas se ove igre ponovno održavaju i već traju pripreme za utakmicu koja će se održati u junu 2022. godine. Spektakl se odvija na istom mestu gde je nekada davno calcio storico rođen - na firentinskom trgu Piazza Santa Croce.

Iako se čine nasilne i krvave, utakmice se danas odvijaju u veselom i šarenom tonu. Ceo grad se okuplja, ulicama se ori pesma i bubnjevi, a sudije nose tradicionalnu renesansnu odeću, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike