Sahrane kroz vekove: Nacionalni muzej pogrebne istorije u Hjustonu slavi život i one od kojih se opraštamo (FOTO)

04.12.2021

16:30

0

Eksponat koji dirne i najtvrđa srca je trostruki kovčeg koji je jedna par napravio nakon smrti ćerke

Sahrane kroz vekove: Nacionalni muzej pogrebne istorije u Hjustonu slavi život i one od kojih se opraštamo (FOTO)
Muzej pogrebne opreme 3 (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Na 30.500 kvadratnih metara izložbenog prostora u Hjustonu se nalazi 15 postavki i najveća američka kolekcija istorijskih predmeta koji su korišćeni tokom pogreba.

Nacionalni muzej pogrebne istorije, otvoren 1992. godine, godišnje poseti na desetine hiljada ljudi. Tokom jednosatnog obilaska, posetioci mogu da vide kovčege i pogrebna kola koja su korišćena tokom nekoliko vekova. Saznaće i kako su izgledale sahrane predsednika, papa i poznatih ličnosti, kao i malo poznate činjenice o pogrebnom nasleđu.

Printscreen/YouTube
 

Muzej nije ni malo morbidno i zastrašujuće mesto. On slavi životi i kako se opraštamo od onih koje volimo, ističu kustosi ovog neobičnog muzeja.

Od prošlog oktobra, u muzeju se nalazi predsednička izložba, na kojoj se može videti posmrtna maska Abrahama Linkolna. Tu je i postavka o istoriji kremacije koju posetioci takođe vole da pogledaju.

Muzej je sarađivao sa Vatikanom na postavci jedinstvene kolekcije koja uključuje originalne uniforme koje je nosila Švajcarska garda i odeću iz krojačke radnje u Rimu koja je opremila poslednjih sedam papa.

Muzej poseduje i najstarija pogrebna kola koja su napravljena 1832. godine i vukao ih je konj. Poslednji put su korišćena 1926. godine.

Posebno mesto zauzimaju kovčezi koje je dizajnirao umetnik iz Gane Kane Kuaie i koji su obliku leoparda, mercedesa, raka, aviona.

Printscreen/YouTube
 

Najpotresniji eksponat koji muzej poseduje i koji slomi i najtvrđa srca je trostruki sanduk. Naručio ga je bračni par koji je izgubio ćerku. Odlučili su da naprave luksuzni zlatni kovčeg sa dodacima od pliša i slonovače jer su rešili da izvrše ubistvo i samoubistvo kako bi večno bili zajedno sa voljenom ćerkom.

Printscreen/YouTube
 

Ipak, na svu sreću, roditelji su se predomislili a luksuzni trostruki sanduk je ostao kao sećanje na njihovu veliku tugu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike