Poslednju belu žirafu na svetu čuva GPS uređaj

19.11.2020

13:00 >> 16:35

0

Autor: A.G.

Pričvršćen za rog šalje šumarima informacije o lokaciji na kojoj se nalazi

Poslednju belu žirafu na svetu čuva GPS uređaj
Copyright Profimedia

Jedinoj poznatoj beloj žirafi na svetu, koja živi u Keniji, postavljen je GPS uređaj za praćenje da bi na taj način bila zaštićena od lovokradica, objavio je rezervat Ishaqbini Hirola.

GPS uređaj pričvršćen je za jedan od žirafinih rogova te će u razmaku od jednog sata šumarima slati informacije o lokaciji na kojoj se nalazi, piše BBC.

Konzervatorska grupa je izvestila da čuvari tako mogu u realnom vremenu pratiti kretanje usamljenog mužjaka žirafe, koji pati od retkog genetskog stanja poznatog kao leucizam. Reč je o nemogućnosti ili delimičnoj nesposobnosti stvaranja melanina ili drugih pigmenata na koži.

Veruje se da je mužjak poslednji te vrste,  jer su lovokradice ubile dvoje članova njegove porodice, ženku i njeno sedmomesečno mladunče.

Kenijsko društvo za divlje životinje, glavno telo za njihovu zaštitu u toj istočnoafričkoj državi, izvestilo je da će rado pomoći da se zaštiti  jedina poznata bela žirafa na svetu. U saopštenju se navodi da će uređaj svakog sata obaveštavati šumare o tome gde se žirafa nalazi, što će im omogućiti da čuvaju ovu jedinstvenu životinju od nedozvoljenog lova.

Bele žirafe prvi su put primećene u Keniji 2016. godine, otprilike dva meseca nakon što su viđene u susednoj Tanzaniji.

Godinu dana kasnije, bele žirafe ponovo su dospele na naslovne strane, nakon što su u kenijskom rezervatu u okrugu Garissi kamerama snimljeni majka i njeno mladunče.

Profimedia

Reč je o najvišim sisavcima na svetu koji žive u više od 15 afričkih zemalja. Krivolovci ih love zbog njihove kože i mesa.

Oko 40 odsto populacije žirafa je nestalo u poslednjih 30 godina, čemu su doprineli nezakonit lov i krijumčarenje divljih životinja.

Žirafe su proglašene ranjivom vrstom na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, a smatra se da ih na svetu ima još 68.293.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike