Lutka iz izloga: Bila je popularna kao filmska zvezda, krasila naslovnu stranu „Lajf magazina“ i dobijala besplatnu garderobu i nakit

20.11.2021

19:30

0

Njen tvorac, Lester Gaba, ju je obožavao kao stvarnu ženu

Lutka iz izloga: Bila je popularna kao filmska zvezda, krasila naslovnu stranu „Lajf magazina“ i dobijala besplatnu garderobu i nakit
Sintija (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Lester Gaba je tridesetih godina prošlog veka bio poznat u Njujorku kao vešt vajar u oblikovanju sapuna, kao i u dizajniranju izloga zbog čega su ga često angažovale robne kuće. U to vreme lutke iz izloga su bile pravljene od voska koji se na suncu topio, pa to i nije bio baš lep prizor.

Gaba je ozbiljno shvatio ponudu koju je dobio od Saks Fift Aveni da napravi novu liniju lutki. Priliku je iskoristio i napravio pravu revoluciju stvorivši lutku koja je bila potpuno realistična, kao prava žena. Angažovao je modele iz Njujorka koji su mu pozirali i stvorio je novu liniju lutki iz izloga pod nazivom Gaba devojke. I poput stvarnih žena, i one su imale male nesavršenosti i upravo zbog toga su delovale stvarno.

Printscreen/YouTube
 

Jednu od tih žena-lutki Gaba je nazvao Sintija Vels. Bila je teška oko 45 kilograma, nosila je plavu periku, imala je kožu boje breskve i u ruci je uvek držala cigaretu. Gaba se zaljubio u nju i napravio je još jednu lutku samo za sebe. Vodio ju je svuda sa sobom, gde god da je izlazio. Ubrzo je lutka postala deo noćnog života Njujorka. Gaba je insistirao na priči da Sintija ima laringitis, kako bi objasnio njen nedostatak govora tokom pojavljivanja u javnosti.

Njena popularnost je počela da raste i našla se na naslovnoj strani magazina „Lajf“ a od obožavalaca je dobijala pisma. Čak je bila pozvana na venčanje Edvarda VIII i Volis Simpson 1937. godine. Modne kuće su joj slale besplatne haljine, cipele, krzno i nakit koji je nosila tokom izlazaka sa svojim tvorcem. Dobila je i ulogu u filmu „Umetnici i modeli u inostranstvu“ i bila je poznata koliko i holivudske dive.

Ubrzo je stigao Drugi svetski rat, Gaba je otišao da se bori a Sintiju je poverio na čuvanje svojoj majci u Misuriju kojoj je dao stroga uputstva kako je treba negovati. To je podrazumevalo nedeljne tretmane lepote i oblačenje u najboljim salonima u gradu. Ali tokom jednog takvog tretmana u kozmetičkom salonu 1942. godine, Sintija je skliznula sa stolice i razbila se.

Printscreen/YouTube
 

Gaba se nije preterano uznemirio već je dao da se napravi još jedna Sintija. Ovog puta, lutka iz izloga je mogla da priča pošto su bile unapred snimljene rečenice i sinhronizovane sa kretanjem vilice. Njen tvorac je u to uložio 10.000, što bi odgovaralo današnjoj vrednosti od 100.000 dolara.

Printscreen/YouTube
 

Ali magija je bila gotova i javnost je izgubila interesovanje za Sintiju. Trenutno mesto gde se Sintija nalazi nije poznato. Prema jednom izvoru, Gaba ju je ostavila na tavanu prijatelja u Ist Vilidžu, gde, po svoj prilici, još uvek sedi u mraku i skuplja prašinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike