U jednoj zemlji majka neveste vuče mladoženju za nos, a datum venčanja određuje astrologija?

14.11.2021

13:30

0

U Indiji postoji mogućnost da se udate ne samo za čoveka, već i za drvo ili čak saksiju

U jednoj zemlji majka neveste vuče mladoženju za nos, a datum venčanja određuje astrologija?
profimedia-0351940124 - Copyright Profimedia

Indijska venčanja poznata su po svojim jedinstvenim karakteristikama od šarene odeće do običaja poznatog kao Mehendi, odnosno ukrašavanja mlade kanom.

Ovo su neki od tradicionalnih svadbenih običaja koji indijska venčanja čine tako posebnim.

Astrologija određuje datum venčanja

Astrologija igra prilično važnu ulogu u hinduističkoj kulturi. Međutim, to nije vrsta astrologije koju proučavamo u zapadnom svetu, već ona koja više govori o vašoj karmi. Astrolozi u Indiji pomažu ljudima da donesu važne odluke, uključujući datum koji je najbolji za brak. Hinduisti veruju da ako se datum venčanja izračuna na osnovu horoskopa budućeg mladoženje i neveste, brak će biti dug i srećan.

Profimedia
 

Mlada i mladoženja razmenjuju vence

Jedan od važnih rituala koji se obavljaju na indijskim venčanjima je razmena venaca. U drevnim vremenima, ova razmena se smatrala prihvatanjem bračne ponude. Mlada i mladoženja poklanjaju jedno drugom vence od sjajnog, slatkog, rascvetalog cveća što simbolizuje ljubav i poštovanje.

Devojka se može udati za drvo ili psa

U Indiji postoji mogućnost da se udate ne samo za čoveka, već i za drvo ili čak saksiju. Ova neobična praksa ima kulturno objašnjenje.

Ako je žena rođena u određenom vremenskom periodu vladavine planete Mars, ona se zove "Manglik". Neki hinduisti veruju da te žene imaju lošu sreću što može izazvati probleme u brak u budućnosti. Zato žena Manglik može izabrati da se „uda“ za drvo, psa ili lonac pre svog pravog braka kako bi odagnala prokletstvo. Posle rituala, lonac se kasnije uništava zajedno sa svojom lošom srećom.

Profimedia
 

Mladoženjine noge se peru mlekom i medom

U nekim indijskim zajednicama, kada mladoženja dođe u dom neveste, njegova svekrva izvodi neobičan ritual - pere noge mladoženji mlekom i medom. Takva mešavina se zove Madhuparka. Veruje se da je ritual jedan od drevnih načina dočeka gostiju.

Crveni prah se nanosi na nevestinu kosu

Kada se žena udaje, na njen deo kose se nanosi kozmetički puder crvene ili narandžasto crvene boje koji se zove sindor. Ovaj znak od davnina služi kao potvrda bračnog statusa, a mnoge žene ga primenjuju i nakon venčanja.

Kana se nanosi na nevestine ruke i stopala

Mehendi je verovatno najprepoznatljivija indijska tradicija venčanja. Pre venčanja, buduća mlada ukrašava svoja stopala i ruke kanom. Ovaj ritual se dešava kada se mlada i njena porodica okupe. Veruje se da kana podstiče plodnost i odbija zle duhove.

Profimedia
 

Mlada ne može da nosi belu haljinu

Za razliku od drugih zemalja, indijske neveste ne mogu da nose bele haljine na venčanju jer se ta boja obično nosi za žalost, prema hinduističkoj kulturi. Umesto toga, žene nose sarije jarkih boja, preferirajući crvenu većinu vremena jer ima niz pozitivnih konotacija u indijskoj kulturi.

Majka neveste vuče mladoženju za nos

Na svadbama u Indiji postoji prilično smešna tradicija koja podrazumeva da majka mlade vuče mladoženju za nos na prijateljski i razigran način. Time svekrva podseća novog člana porodice da mora da ostane ponizan dok traži ruku njene ćerke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike