Drveni kanu drevnih Maja pronađen u Meksiku mogao bi biti star više od 1.000 godina

08.11.2021

20:00

0

Potpuno očuvan

Drveni kanu drevnih Maja pronađen u Meksiku mogao bi biti star više od 1.000 godina
profimedia-0522529255 - Copyright Profimedia

Čamac iz doba Maja otkriven je u jednoj pećini na jugoistoku Meksika i to je prvi čamac pronadjen u celini, saopštio je Institut za antropologiju i istoriju te zemlje.

Drveni kanu koji su koristile drevne Maje i za koji se veruje da je star više od 1.000 godina je skoro potpuno netaknut, rekli su zvaničnici.

Radnici koji su istraživali zemljište za izgradnju novih puteva u Jukatanu, regionu civilizacije Maja, otkrili su sakrivenu pećinu na dnu jedne provalije u kojoj je bilo vode.

Printscreen/YouTube
 

Pećina se nalazi ispod površine vode a u njoj je pronađen drveni čamac dužine 1,60 metara i širine 80 centimetara.

Institut je ovo izvanredno otkriće opisao kao "prvi kompletan kanu iz civilizacije Maja", dodajući da će stručnjaci sa pariskog univerziteta Sorbona pomoći u analizi dobro očuvanog drveta kako bi se utvrdila njegova starost i vrsta.

Takođe će biti naručen trodimenzionalni model kanua, dodaje se u saopštenju, kako bi se olakšalo dalje proučavanje i omogućilo da se prave replike.

Printscreen/YouTube
 

Čamac okvirno datira između 830. i 950. godine nove ere, pred kraj zlatnog doba civilizacije Maja.

Otprilike u ovom periodu, Maje su pretrpele veliki kolaps, obeležen napuštanjem gradova razasutih po Centralnoj Americi, ostavljajući ruševine visokih piramida i drugih kamenih zgrada.

Nijedna teorija za ovakav epilog nije široko prihvaćena, ali se veruje da je kombinacija unutrašnjeg ratovanja, suše i prenaseljenosti možda doprinela ovim faktorima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike