Vire, kritikuju, savetuju... Penzionerska dosada kao društveni fenomen

08.11.2021

16:30

0

Jedna firma je na ogradama svojih gradilišta ugradila prozore kako bi stari ljudi mogli da provere kako teku radovi

Vire, kritikuju, savetuju... Penzionerska dosada kao društveni fenomen
profimedia-0269338303 - Copyright Profimedia

Reč "umareli" se odnosi na muškarce u penziji koji svoje vreme provode kraj gradilišta komentarišući između sebe napredak radova. Reč “umareli” znači mali čovek, a od 2020. godine službeno je uvedena i u rečnik. Termin je popularizovao Danilo Masoti, lokalni književnik koji ga spominje u dve knjige.

Umareli su svuda oko nas. Možete ih naći na raskrsnici na kojoj se upravo dogodila nesreća, u prepunom autobusu kako se svađaju sa nekim ko ih je jedva gurnuo, ili u redu u pošti, banci...

Profimedia
 

U grupama se redovno okupljaju oko mesta na kojima se izvode javni radovi, posmatraju, postavljaju pitanja, daju radnicima savete koje im niko nije tražio…

Bilo da je reč o brojanju pojedine robe i kamiona ili samo čuvanju lokacije od vandala, umareli su uspeli da od čiste dosade razviju posao i postanu kulturološki fenomen.

Jedna firma je čak na ogradama svojih gradilišta ugradila prozore kako bi penzioneri mogli da vire i provere kako teku radovi.

Profimedia
 

Bolonja je prihvatila svoju populaciju umarela, te je u njihovu čast preimenovala trg na istoku grada u Piazzetta degli Umarells.

Neko je čak razvio istoimenu aplikaciju koja zbog njih mapira najnovije radove na putu.

I tu nije kraj. Gradić Rićone je čak osigurao fond za isplatu plata onim penzionerima koji će nadgledati radove kako bi sve teklo po planu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike