Bajka "Čarobni frulaš" krije bolnu istinu

06.11.2021

16:30

0

Mnogo vremena je prošlo, a pravi događaj nikada nije rasvetljen

Bajka "Čarobni frulaš" krije bolnu istinu
profimedia-0466215492 - Copyright Profimedia

"Čarobni frulaš" je bajka uz koju su odrastale generacije mališana. Osnovni zaplet ovog dela ogleda se u tome da stanovnici jednog mesta koje su okupirali pacovi daju reč frulašu koji im je obećao izbavljenje, da će mu se ako ih spasi od pacova, revanširati. On je svoj deo pogodbe ispunio, ali su ga meštani prevarili i pogazili dato obećanje. Kao čin osvete, frulaš je došao u grad, muzikom opčinio decu i odveo ih od njihovih roditelja.

Ova bajka pored svojih literarnih vrednosti sadrži i jednu neprijatnu činjenicu. Istinitu i mnogo mračniju od one kojom su se mnogo godina kasnije uspavljivala deca.

Vikipedija
 

Srednjovekovni spisi govore da se ovaj događaj zaista odigrao. Ne spominju se pacovi, ali se spominje kidnapovanje dece. U pitanju su mališani iz Nemačkog grada Hamlena.

Spis iz 1440. godine kaže da se 1284. godine pojavio frulaš u šarenom kostimu koji je muzikom zaveo decu. 130 mališana je oteto, potom i pogubljeno. U gradskoj knjizi Hamelina takođe stoji zapis: "Prošlo je 100 godina otkako su naša deca otišla".

Vikipedija
 

Mnogo vremena je prošlo od tada, a događaj nikada nije rasvetljen. Postoje brojne teorije koje pokušavaju da objasne nestanak dece iz Hamlena. Neki od istoričara smatraju da je u pitanju kuga i da je priča opisala stradanje dece od bolesti. Posebno pominjanje pacova kasnije ukazuje na to, jer danas znamo da su oni bili prenosioci opake bolesti.

Vikipedija
 

Druge teorije spominju migracije stanovništva kao i dečji krstaški pohod za koji se zna da je završen tragično. Mogući uzroci u teorijama su i plesna manija koja je pogodila Evropu između 14. i 17. veka kada su pojedinci iz neobjašnjivih razloga plesali po ulicama često i do smrti.

Najmračnija teorija upućuje na pedofiliju.

Šta god da se desilo, bilo je mračno i bolno. Toliko bolno, da nikada nije do kraja ni opisano.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike