Pronađena najstarija presa za vino: Pretpostavlja se da je korišćena pre 2.700 godina

02.11.2021

10:30

0

U to vreme u Asiriji je porasla tražnja među vladajućom elitom za vinom koja ga je koristila u razne ceremonijalne svrhe

Pronađena najstarija presa za vino: Pretpostavlja se da je korišćena pre 2.700 godina
press-ge9963edd6_1280 - Copyright Pixabay

Arheolozi su iskopali prvu i, kako veruju, najstariju industrijsku presu za vino na severu Mesopotamije, staru više od 2.700 godina, što se poklapa sa periodom kada je naglo porasla potražnje za vinom među vladajućom elitom Asirije.

Asirija, jedna od najranijih svetskih imperija, nalazila se u severnom delu Mesopotamije - većem delu današnjeg Iraka, kao i delovima Irana, Kuvajta, Sirije i Turske.

- Ovo je potpuno jedinstveno arheološko otkriće, jer je to prvi put u severnoj Mesopotamiji da arheolozi mogu da identifikuju oblast gde se proizvodilo vino - rekao je Daniele Morandi Bonakosi, profesor bliskoistočne arheologije na Univerzitetu u Udinama i direktor Arheološkog projekta "Zemlja Ninive u kurdistanskom regionu Iraka".

Otkrivena je na arheološkom nalazištu Hanis, u blizini severne iračke provincije Dohuk, a vrednost otkrića delimično leži u njegovom istorijskom kontekstu, dodao je Bonakosi.

Asirski spisi su ranije ukazivali na povećanu potražnju za vinom, posebno među elitom. Ono je korišćeno u raznim ceremonijalnim događajima među bogatima.

Pixabay
 

Otkriće uključuje 14 instalacija uklesanih u planinske stene. Gornji bazeni kvadratnog oblika služili su za gaženje grožđa, da bi iz njih sok oticao u donje kružne bazene. Sok od grožđa je zatim sakupljen u posude, fermentisan i prodavan.


Lokalitet je otkrila grupa italijanskih arheologa sa univerziteta u Udinama u saradnji sa zvaničnicima za antikvitete u Dohuku. Timovi rade na dodavanju ovog nalazišta na Uneskovu listu svetske baštine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike