Čime su se bavili američki predsednici po napuštanju Bele kuće: Klinton osvojio dva Gremija a Obama postao producent

30.10.2021

18:30

0

Na opšte iznenađenje javnosti, nekada prvi ljudi SAD su se posvetili sasvim drugačijim poslovima

Čime su se bavili američki predsednici po napuštanju Bele kuće: Klinton osvojio dva Gremija a Obama postao producent
Bela kuća (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Američki predsednici i posle napuštanja funkcije i Bele kuće u Vašingtonu koriste neke privilegije koje im pripadaju prema Zakonu iz 1958. godine. Pored penzije, oni imaju privatno osoblje i kancelariju, zdravstveno osiguranje i zaštitu tajne službe deset godina. 

Njihov postpredsednički život je zanimljiv javnosti a mnogi od njih su skrenuli pažnju na sebe bavljenjem nekim drugim poslovima. 

Džordž V. Buš, 43. američki predsednik, je nakon dva mandata odlučio da razotkrije svoju umetničku prirodu i posvetio se slikanju. 2012. godine je počeo da pohađa časove kod Gejl Norflit, umetnice iz Dalasa. Pet godina kasnije je objavio "Portrete hrabrosti", knjigu sa njegovim portretima pripadnika američke vojske. 

Printscreen/YouTube
 

U martu prošle godine, Džordž V. Buš je objavio još jednu knjigu čiji je fokus na američkim imigrantima. Deo prihoda od knjige je namenjen organizacijama koje pomažu ljudima da se presele u SAD.

Pošto se povukao sa mesta prvog čoveka SAD, Džordž Vašington je na nagovor menadžera njegove farme otvorio destileriju viskija u Maunt Vernonu. Bila je to jedna od najvećih destilerija u to vreme i godišnje je proizvodila preko 40.000 litara viskija. 

Barak Obama je, od kada je napustio Belu kuću 2017. godine, proputovao svet i napisao memoare pod nazivom "Obećana zemlja" koji su objavljeni pre godinu dana. 

Pixabay
 

Ono što je posebno zanimljivo je što je, zajedno sa svojom suprugom Mišel, potpisao ugovor sa Netfliksom o produkciji dugometražnih i dokumentarnih filmova i serija. Letos je objavljeno da će bračni par Obama producirati televizijsku seriju od deset epizoda "We The People" koja ima za cilj edukaciju dece o građanskom vaspitanju. Objavljeno je i da će njihova producentska kuća "Higher Ground" producirati šest različitih ljubavnih priča za Netfliks.

Tomas Džeferson ne samo da je bio osnivač Sjedinjenih Država, već je osnovao i jedan značajan univerzitet. Deset godina posle završetka rada u državnoj službi, Džeferson je odluči da u Virdžiniji napravi "akademsko selo, grupisano oko travnjaka sa drvoredima čime bi se obezbedilo idealno okruženje za nastavak visokog obrazovanja". Danas je Univerzitet u Virdžiniji jedan od najlepših kampusa u SAD.

Bil Klinton, koji je bio 42. američki predsednik, posle napuštanja funkcije osvojio je dve Gremi nagrade. Iako je poznat kao saksofonista, on je nagrade dobio za nešto sasvim drugo: za naraciju.

Pixabay
 

Prvi Gremi je osvojio 2004. godine za naraciju knjige za decu "Tragovi vukova", a godinu dana kasnije još jedan Gremi se našao u njegovim rukama za naraciju svoje autobiografije "Moj život".

Dvajt Ajzenahauer nikada nije krio da je uživao odrastajući na farmi u Kanzasu. Posle boravka u Beloj Kući, vratio se prirodi i na farmi u Pensilvaniji je uzgajao stoku. Godine 1967. Ajzenhauer je poklonio farmu i kuću Službi nacionalnih parkova. Posetioci sada mogu da prošetaju terenom gde je boravi 34. američki predsednik. 

Posle poraza na izborima 1912. godine, Teodor Ruzvel je sa sinom krenuo da istražuje brazilsku džunglu, tačnije rečeno, jednu do tada nepoznatu pritoku Amazona, Reku sumnje. Tokom ekspedicjie, koja je trajala sedam meseci, prešao je preko 24.000 kilometara, dobio je malariju i ozbiljnu infekciju nakon povrede noge. Ova avantura je ostavila ozbiljne posledice po njegovo zdravlje sa čime se mučio sve do kraja života.

Džimi Karter je po napuštanju državničkog posla odlučio da se posveti humanitarnom radu. Bio je posvećen pitanjima vezanim za demokratiju i ljudska prava, ali i gradeći kuće za one kojima su bile potrebne. Zbog svega toga je 2002. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike