Prepešačio Afriku zbog ljubavi: Borio se sa ljutim ratnicima, a u Kongu za dlaku izbegao gladne kanibale

18.10.2021

12:30

0

Godine 1898. Juart Grogan krenuo je u stvaranje istorije

Prepešačio Afriku zbog ljubavi: Borio se sa ljutim ratnicima, a u Kongu za dlaku izbegao gladne kanibale
Pustinja - Copyright Profimedia

Prepešačio je ceo afrički kontinent, od Kejptauna do Kaira. I nije bio zainteresovan za postavljanje bilo kakvog rekorda, umesto toga, šetao je iz ljubavi.

Čuli smo za mnogo ljudi koji su učinili nezamislive stvari kako bi osvojili nečije srce, ali je malo onih koji su zbog ljubavi prema ženi bili toliko posvećeni da urade nešto toliko revolucionarno i naizgled suludo, poput prelaženja drugog najvećeg kontinenta na svetu peške.

U svojoj 22. godini Grogan je učestvovao u ratu u Africi. Tada je bio prinuđen da jede lešinare kako bi preživeo. Bilo je trenutaka kada se osećao toliko umorno i bolesno da se pitao da li je bolje da umre ili da ga živog sahrane. Na sreću, preživeo je, ali se, uplašen za svoj život, Grogan iskrao iz grada usred noći i vratio u Englesku.

Nadajući se da će mu morski vazduh pomoći da se oporavi, on odlazi na Novi Zeland i tamo upoznaje devojku po imenu Gertruda, u koju se zaljubljuje. Gertruda mu je uzvratila osećanja, ali njen strogi očuh tu vezu nije odobravao, pa je odbio Grogana kada je zatražio Gertrudinu ruku. Grogan je tada rekao da će hodati "od dna do vrha" Afrike kako bi pokazao svoju ljubav i da će, kada završi svoj put, ponovo zaprositi Gertrudu.

Vikipedija
 

Pored toga što je na put krenuo kako bio osvojio njeno srce, Grogan je iskoristio tu priliku i da istraži Crni kontinent za britanskog biznismena Sesila Roudsa, koji je želeo da izgradi železnicu i telegrafsku mrežu u Africi.

Grogan i njegovi pratioci hodali su oko ogromnih jezera, blizu vulkana, koristili opasne prečice kroz džunglu... U nekim delovima bili su prinuđeni da koriste kanue ili padobrane, ali uglavnom su pešačili. Usput su sreli mnoge divlje zveri, poput krokodila i lavova, i bili prinuđeni da se s njima bore. Takođe, velika prepreka na njihovom putu bile su malarija i dizenterija, a Grogan je jednom imao groznicu s temperaturom od čak 41 stepen. Više puta se borio s ljutim ratnicima, a u Kongu je za dlaku izbegao gladne kanibale.

Kada se vratio s puta, Grogan i Gertruda su se venčali, a on je postao veoma slavan. Pisao je knjige o svojim pustolovinama, držao je govore i upoznao uticajne ljude poput kraljice Viktorije, Marka Tvena i Džona Rokfelera.

Par se ubrzo preselio u Keniju, gde je Grogan postao jako uticajan. Izgradio je luku u Mombasi, hotel u Najrobiju, kao i najbolju dečju bolnicu. Iako se iz svega ovoga može zaključiti da je Grogan bio romantičan čovek koji bi sve uradio za ljubav, on je imao i svoju mračnu stranu. Osim što je varao svoju ženu, bio je rasista i smatrao je da Afrikancima ovaj prelepi kontinent treba oduzeti, a narode Afrike porobiti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike