Lični predmeti Ala Kaponea prodati na aukciji za tri miliona dolara!

13.10.2021

15:30

0

Njegov omiljeni pištolj prodat je za 860.000 dolara

Lični predmeti Ala Kaponea prodati na aukciji za tri miliona dolara!
profimedia-0636611428 - Copyright Profimedia

Predmeti koji su pripadali poznatom američkom gangsteru Alu Kaponeu prodati su za ukupno tri miliona dolara na aukciji održanoj tokom vikenda u Sakramentu u Kaliforniji. Predstavljena su 174 predmeta - poput ličnih fotografija i vatrenog oružja, kao i nakit i nameštaj.

Dajen Kapone (77), jedna od tri žive unuke bivšeg mafijaškog bosa, kaže da su se odlučile na prodaju jer su već duboko zašle u osamdesete godine. Aukcija je održana u privatnom klubu i privukla je skoro 1.000 ponuđača.

Profimedia
 

Dajen, koja je imala samo tri godine kada joj je deda umro na svom imanju u Palm Ajlendu u Floridi 1947. godine, kaže da je bila posebno emotivna kada su licitirane stvari koje su pripadale njenoj baki Mej Kapone:

- Moja sestra i ja sedele smo jedna pored druge dok su pokazivali porcelan i kristal moje bake. Držale smo se za ruke i plakale.

Najpopularniji predmet bio je Kaponeov omiljeni pištolj, koji je prodat za 860.000 dolara. Veruje se da je pištolj dostigao najveću prodajnu cenu za vatreno oružje iz 20. veka na nekoj aukciji, navodi "Čikago tribjun". Zasada nije poznato ko je kupac Kaponeovog pištolja.

Profimedia
 

Jedan od poznatih kupaca predmeta je Kevin Nejgle, investitor iz Sakramenta i vlasnik malog udela u klubu Sakramento Kings.

Profimedia
 

Muzej mafije u Las Vegasu ponudio je 27.500 dolara za originalni film koji je Kapone snimio aprila 1929. godine, dva meseca nakon masakra na Dan zaljubljenih u Čikagu, u njegovoj kući na Floridi u kojoj su se nalazili šefovi njujorške mafije Čarls Laki Lučano i Frenk Kostelo. Muzej planira da film prikaže na izložbi u čast svoje desete godišnjice, 14. februara 2022. godine.

Al Kapone je bio mafijaš iz Čikaga, poznat kao državni neprijatelj broj jedan zbog svoje relativno kratke uloge šefa podzemlja dvadesetih, u doba prohibicije - zabrane prodaje i točenja alkohola.

Njegova sedmogodišnja vladavina nad organizacijom koja se bavila organizovanim kriminalom završila se kada je imao 33 godine. Uhapšen je zbog utaje poreza i proveo je nekoliko godina u čuvenom zatvoru Alkatraz.

Alfons Gabrijel Kapone je rođen, kao četvrto dete italijanske emigrantske porodice, 17. januara 1899. godine u Bruklinu. Vrlo rano je počeo da pokazuje agresivnost, a sa 14 godina, posle fizičkog obračuna sa nastavnikom, napustio je školu i pridružio se lokalnoj uličnoj bandi. Tu je upoznao gangstera Džonija Torija.

U jednoj od uličnih tuča zadobio je veliki ožiljak na levoj strani lica, po kojem je postao poznat kao „lice sa ožiljkom" (Skarfejs/Scarface).

Kaponeove stvari su ostale u posedu njegove porodice skoro 75 godina posle njegove smrti 1947.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike