Priča kao iz bajke: Japanska princeza se zbog ljubavi odriče kraljevske titule i milion dolara

01.10.2021

16:30

0

Autor: M. J.

Unuka bivšeg vladara Akihita i Komuro upoznali su se 2012. godine kao studenti na Univerzitetu u Tokiju

Priča kao iz bajke: Japanska princeza se zbog ljubavi odriče kraljevske titule i milion dolara
Copyright Profimedia

Japanska princeza Mako (29) odrekla se kraljevske titule, kao i jednokratne isplate od milion dolara, kako bi se udala za svog kolegu sa fakulteta Keija Komuru. 

Očekuje se da se, nakon venčanja koje je zakazano za 26. oktobar ove godine, presele u SAD, gde Komuro radi kao advokat. 

Unuka bivšeg vladara Akihita i Komuro upoznali su se 2012. godine kao studenti na Univerzitetu u Tokiju.

Verili su se 2017. i trebalo je da se venčaju sledeće godine. Međutim, kasnije su se pojavile vesti da je majka Komura upala u finansijske probleme - navodno je pozajmila novac od bivšeg verenika i nije mu vratila dug.

 Palata je negirala da odlaganje ima veze sa tim, iako je prestolonaslednik Fumihito rekao da je važno da svi problemi sa novcem budu rešeni pre nego što se venčaju.

Mediji su godinama intenzivno izveštavali o svemu što se događalo sa princezom, što je dovelo do toga da ona pati od postraumatskog stresnog poremećaja. 

Japanska monarhija smatra se za najstariju na svetu i drži se strogih pravila i zakona. Tako prema jednom od zakona svaki član carske porodice u Japanu koji želi da stupi u brak sa nekim ko nema plave krvi mora da se odrekne svog statusa. 

Oni ne napuštaju carsku porodicu praznih ruku, već imaju pravo na jednokratnu isplatu u iznosu od 150 miliona jena, odnono 1,35 miliona dolara. 

Međutim, princeza Mako će se odreći isplate i time postati prva ženska članica carske porodice koja je to učinila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike