Kriva je za ljubav u vazduhu i koji kilogram više: Danas je prvi dan jeseni

23.09.2021

09:30 >> 09:46

0

Autor: A.G.

Godišnje doba u kome su promene najizraženije

Kriva je za ljubav u vazduhu i koji kilogram više: Danas je prvi dan jeseni
Copyright Pixabay

Jesen je na severnu Zemljinu poluloptu stigla sinoć u 21 čas i 21 minut, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

Dolazak jeseni znači i dolazak hladnijih dana i vađenje garderobe dugih rukava iz ormara. I dok se jedni tome raduju, drugi baš i ne, ali ako ćemo verovati istraživanjima, jesen je idealno doba godine za zbližavanje ljudi, upravo zbog hladnijeg vremena.

Pročitajte još:

A ako ste mislili da se s jeseni menja samo vreme, prevarili ste se.

Jesenja deca su bolja u školi

Prema izveštaju britanskog Ministarstva obrazovanja, deca rođena u jesen imaju bolje predispozicije da budu dobri đaci u odnsu na decu rođenu u ostalim godišnjim dobima.

Pixabay

Najviše stogodišnjaka rođeno je na jesen

Veća je verovatnoća da će deca rođena između septembra i novembra doživeti 100 godina od dece rođene u drugo doba godine, stoji u studiji Univerziteta u Čikagu rađenoj na 1.500 stogodišnjaka.

Boje jesenjeg lišća prisutne su tokom cele godine

Prelepi crveni, narandžasti i žuti pigmenti u jesenjem lišću zapravo su tu cele godine, odmah ispod površine. Kada se sunčeva svetlost u jesen smanji, hlorofil se raspada, ostavljajući skrivene crvene, žute i narandžaste nijanse biljaka da zablistaju.

Pixabay

Ljubav je u vazduhu i na Fejsbuku

Analizom podataka na društvenoj mreži Fejsbuk utvrđeno je da više ljudi menja svoj status sa „samca“ na „u vezi“ u jesen nego što je godišnji prosek, dok se više raskida događa leti.

Jesenja žetva

Do oko 1500. godine, jesen se nazivala samo „žetva“. Pun mesec na jesen poznat je kao mesec žetve. Pre nego što su se gradovi modernizovali, vedra noć žetve bila je od suštinskog značaja za poljoprivrednike.

Pixabay

„Jesen“ u naslovu filma

Nijedan film koji u naslovu sadrži reč „jesen“ nikada nije dobio Oskar. Proleće i leto u nazivu ostvarenja ipak imaju više sreće sa nagradama.

Pročitajte još:

Jesen je kriva za koji kilogram više

Istraživači smatraju da je niži nivo vitamina D delom odgovoran za debljanje tokom jeseni i zime. Smatra se da nedostatak vitamina D smanjuje razgradnju masti i pokreće njeno skladištenje, što dovodi do debljanja od dva do četiri kilograma svake godine u jesen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike