Džejms Bond filantropije: Čovek koji je inspirisao Bila Gejtsa i Vorena Bafeta na humana dela

13.09.2021

14:00 >> 14:53

0

Autor: A. G.

Mnogo je zabavnije davati novac dok ste živi nego nakon smrti

Džejms Bond filantropije: Čovek koji je inspirisao Bila Gejtsa i Vorena Bafeta na humana dela
Copyright YouTube/UC San Francisco (UCSF)

Milijarder Čarls Fini, zvani Čak, star 89 godina, ispunio je svoju dugogodišnju želju i poklonio bogatstvo u dobrotvorne svrhe. Vlasnik “Djuti fri šopersa” kaže da ne može biti srećniji nakon što je donirao osam milijardi dolara.

Pročitajte još:
Tokom čitavog svog života Čarls Fini je bio filantrop i često je donirao novac u dobrotvorne svrhe, pa je stekao nadimak „Džejms Bond filantropije“. Davno je obećao da će donirati sav svoj novac pre smrti, što je sada i ispunio.

Fini je osnovao Atlantsku filantropiju putem koje je donirao novac u razne svrhe u Australiji, Irskoj, Južnoj Africi, Vijetnamu, Sjedinjenim Državama i Bermudima. Zagovarao je ideju da bogati tokom svog života treba da troše svoj novac na činjenje što više dobrog u svetu.

YouTube/UC San Francisco (UCSF)

Tokom 38 godina rada kroz tu organizaciju donirao je osam milijardi dolara različitim organizacijama i pojedincima. Organizacija je zatvorena 14. septembra ove godine, nakon što je podelio svoje bogatstvo.

Još 2012. Fini je otkrio da je ostavio dva miliona dolara kako bi sebi i svojoj supruzi obezbedio penziju, a da je sve ostalo planirao da donira.

– Ne vidim razlog da odložim donaciju kad se toliko može učiniti. Osim toga, mnogo je zabavnije davati novac dok ste živi nego nakon smrti – rekao je on prošle godine.

Pročitajte još:

Njegova velikodušnost inspirisala je druge bogate ljude poput Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, koji su 2010. pokrenuli kampanju pod nazivom “Davanje zaloga”, koja nastoji da podstakne izuzetno bogate ljude da većinu svog bogatstva doniraju u dobrotvorne svrhe. Trenutno uključuje 210 ljudi, uglavnom milijardera, iz 23 zemlje, piše index.hr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike