Hrana nazvana po važnim ljudima: Mandarine su dobile ime po monahu, a Cezar salata po vojskovođi

16.09.2021

18:37 >> 18:40

0

Pica margarita je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj (1851–1926) i u znak sećanja na posetu Napulju

Hrana nazvana po važnim ljudima: Mandarine su dobile ime po monahu, a Cezar salata po vojskovođi
Copyright Profimedai/Pixabay

Nekada je vrlo popularno bilo nazvati neko jelo po slavnoj ličnosti. U prošlosti su ljudi slučajno izmišljali jela, ili u čast kraljeva, državnika ili poznate glumice. Francuski kuvar Žan Kornil je rekao da je davanje imena jelu po nekoj dami, iskreni kompliment.

Pročitajte još:

Ovo su samo neka od jela koja su dobila imena po ljudima:

Pica margarita je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj (1851–1926) i u znak sećanja na posetu Napulju. Osnova za testo, prelivena paradajzom, sirom i bosiljkom, dočarava boje italijanske zastave. Ipak, neki misle da je priča potpuno izmišljena.

Pixabay

Mandarine klementine su ime dobile po francuskom monahu Pjeru Klementu Rodijeru, koji je krajem XIX veka živeo u Alžiru. Manastir je imao voćnjak i tu je otkrivena klementina – hibrid između mandarine i slatke pomorandže.

Naćosi su ime dobili po Ignasiju Naćo Anaji, batleru u Viktorija klubu u Pijedras Negrasu u Meksiku. On ih je napravio za grupu supruga američkih vojnika koje su došle u posetu iz obližnjeg Fort Dankana. On je tortilje isekao na trouglove, potom ih je pržio i prelivao sirom i halapenjosom.

Profimedia

Cezar salata nije ime dobila po slavnom rimskom vojskovođi već po italijanskom imigrantu Cezaru Kardiniju koji je radio u hotelu “Cezar” u Tihuanu u Meksiku. Moguće je da je jelo stvorio i neko od njegovih saradnika.

– Čuveni odrezak stroganov je dobio ime po grofu Stroganovu. Jelo je nastalo u Rusiji u 19.veku i pravi se tako što se govedina kuva u sosu od pavlake i paprike. Bilo je veoma popularno u Kini, Japanu i SAD, sve do Hladnog rata. Onda je postalo veoma nepatriotski naručiti ovo jelo u restoranu.

– Godine 1899. jelo od ostriga preliveno herbi sosom dobilo je ime po Džonu D. Rokfeleru, tada najbogatijem čoveku u Americi. Stvorio ga je Džuls Alsijatore, sin osnivača čuvenog restorana “Entoni” u Nju Orleansu.

Pixabay

– Đuzepe Ćiprijani, vlasnik čuvenog bara “Hari”, u Veneciji je 1950. godine napravio jelo kojem je dao ime karpaćo, po čuvenom slikaru Vitoriju Karpaću koji je bio poznat po upotrebi crvene boje u svojim delima. Đuzepe je odao počast i slikaru Đovaniju Beliniju nazvavši po njemu jedno piće.

Pročitajte još:

– Ono što mi danas zovemo sendvičem, izum je Džona Montegjua iz Kenta u Engleskoj – četvrtog grofa od Sendviča.

– Čim je Donald Tramp pobedio na izborima u Americi 2016. godine, u Sloveniji, u rodnom mestu njegove supruge Melanije, Sevnici, lokalna poslastičarnica je napravila tortu koju je nazvala po njoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike