Šašavi sportovi u Finskoj: Plutanje sa pivom, fudbal u blatu, skijanje sa irvasima (FOTO)

21.09.2021

12:30 >> 12:44

0

U ovoj zemlji su opsednuti čudnim sportovima, koje shvataju veoma ozbiljno

Šašavi sportovi u Finskoj: Plutanje sa pivom, fudbal u blatu, skijanje sa irvasima (FOTO)
Copyright Printscreen

Finska je jedna od najzanimljivijih zemalja u Evropi, a verovatno i u celom svetu, gde se podjednako vole hevi metal i klasična muzika. A ono što budi posebno interesovanje je njihova opsednutost šašavim sportovima.

Pročitajte i ovo:

Većina ovih sportova igra se radi zabave, ali ih učesnici shvataju toliko ozbiljno da organizuju i turnire. Jedan od najluđih sastoji se u nošenju žene, devojke ili prijateljice na ramenima na stazi punoj prepreka. Pobednici takmičenja osvajaju pehar i pivo u težini žene koju su nosili. Postoje i posebne nagrade za najzabavniji par, najbolje kostime i najjačeg nosioca.

Profimedia

Finci veoma vole fudbal, pa ga verovatno zato igraju i u močvari. Pravila su ista kao kod običnog fudbala, samo što se ovaj igra u blatu – što je blatnjavije, to je bolje. Više od 300 timova iz 10 zemalja sada se svake godine takmiči na Svetskom prvenstvu u močvari u Vuorisuu. Drugi igraju iz čiste zabave, samo kada je dovoljno blatnjavo.

Printscreen

Fudbal se igra i po snegu, i to sa krpljama. Baš kao i močvarni fudbal, i on se pridržava redovnih pravila igre, sa izuzetkom što je golmanu dozvoljeno da baci loptu na određenu udaljenost.

Printscreen

Irvasi su jedan od simbola Finske, pa ne čudi što postoji šampionat u kojem takmičar skija dok ga irvas vuče. Kraljevska trka održava se svakog aprila na zaleđenom jezeru u Inariju u Laponiji. Najbrži irvasi mogu dostići brzinu od 80 kilometara na sat.

Profimedia

Plutanje se pivom se ne može baš smatrati sportom, ali ga učesnici obožavaju jer se odlično zabavljaju. Na godišnjem festivalu na reci Vanta u blizini Helsinkija, učesnici jednostavno plutaju niz reku u čamcima čudnih oblika ili na ručno pravljenim splavovima dok piju pivo. Događaj privuče preko 5.000 učesnika svake godine, ali lokalno veće nije toliko oduševljeno jer posle njih treba počistiti smeće, a račun za to iznosi više od 40.000 evra.

Printscreen

S velikim brojem jezera, komarci su nesnosni tokom leta u Finskoj. Verovatno je to razlog zašto je ubijanje komaraca postalo sport, sa godišnjim prvenstvom u severnom gradu Pelkosenijemi, gde su komarci posebno rasprostranjeni. Pobednik je osoba koja u pet minuta uništi najviše komaraca. Trenutni rekord je 21.

Printscreen

Finci su opsednuti sportovima u kojima se nešto baca. Tako u ovoj zemlji, gde je nastala “Nokia”, možete naići na takmičenje u bacanju mobilnih telefona. Još čudnije je bacanje hoklice na kojoj se sedi dok se muze krava. Prvenstvo se održava u selu Kangaslampi, a ovaj sport nije nimalo lak, jer su stolice napravljene od drveta.

Pixabay

Pročitajte i ovo:

Printscreen

Hobihorsing je još jedan čudan sport, koji uglavnom vole devojke. On uključuje skakanje i jahanje, ali ne sa pravim konjem, već sa drvenom konjskom glavom na štapu, igračkom koju ste možda imali u detinjstvu. Procene govore da u ovoj zemlji postoji 10.000 ljubitelja hobi konja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike