Tragom cipela! Veliki Mikelanđelo bio je iznenađujuće nizak

09.09.2021

07:00 >> 07:02

0

Sva obuća je slične veličine, što sugeriše da ih je nosila ista osoba

Tragom cipela! Veliki Mikelanđelo bio je iznenađujuće nizak
Copyright Mikelanđelo Buonaroti/ Profimedia

Legendarni Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najvećih umetnika renesanse izgleda je bio prilično nizak.

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u septembarskom izdanju časopisa “Anthropologie”, Mikelanđelova visina bila je 157 centimetara. Ova procena je zasnovana na paru cipela i jednoj papuči koje je navodno nosio umetnički genije.

Pročitajte još:

Za ovu studiju, naučnici iz Istraživačkog centra za forenzičku antropologiju, paleopatologiju i bioarheologiju (FAPAB) u Avoli, Italija, ispitali su cipele pronađene u umetnikovoj kući nakon njegove smrti 1564. godine. Kako tim piše u časopisu “Anthropologie”, par kožnih cipela i jedna papuča smeštene su u muzeju Casa Buonarroti u Firenci.

Nakon analize cipela, istraživači su utvrdili da njihov vlasnik nije bio viši od 157cm.

Mikelanđelo Buonaroti/ Profimedia

Istina, to je prema današnjim standardima relativno mala visina za muškarce, ali u vreme kada je umetnik živeo njegova visina nije bila neuobičajena, kažu naučnici iz Centra za bioarheološka istraživanja.

Vredi napomenuti da istraživači nisu mogli da ispitaju Mikelanđelove ostatke koji počivaju u bazilici Santa Croce u Firenci. Umesto toga, oslanjali su se samo na cipele, koje su, naravno, mogle pripadati rođaku ili nekom drugom u umetnikovom domaćinstvu.

Ekshumacija koja uključuje potpunu antropološku i paleopatološku analizu Mikelanđelovih posmrtnih ostataka konačno bi mogla proveriti tačnost nekoliko hipoteza o njegovim telesnim osobinama, pišu autori u studiji. Ali malo je verovatno da će se ovakva procena dogoditi u skorije vreme, što otežava potvrđivanje teorija poput one koju postavlja novi rad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike