Onlajn proslava 20. rođendana "Vikipedije"

12.01.2021

18:00 >> 15:01

0

Dana 15. januara u 18.30, volonteri, saradnici i partneri će obeležiti značajan jubilej

Onlajn proslava 20. rođendana "Vikipedije"
Copyright Pixabay

“Vikipedija”, koju su osnovali Amerikanci Džimi Vejls i Lari Singer, obeležiće 20 godina postojanja 15. januara. Tog dana u 18.30 će se onlajn, na Zoom platformi, okupiti volonteri, saradnici i partneri, saopšteno je iz beogradskog predstavništva “Vikipedije”. Planirano je da se razgovara o nastanku “Vikipedije” i njenom značajnom mestu koje zauzima u današnjem svetu, a biće izneti i zanimljivi statističke podatke.

Popularan sajt trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičkih verzija, od čega preko 6,2 miliona na engleskom jeziku. Za uspeh najveće riznice slobodnog znanja na svetu su najviše zaslužni dobrovoljci koji pišu članke širom sveta. To je trenutno jedan od 13 najposećenijih sajtova na svetu, a na prvom mestu je kao najposećeniji neprofitni sajt. Sada “Vikipedijim” rukovodi neprofitna zadužbina “Vikimedija”.

Pixabay

Zajednici “Vikipedije” će se obratiti Miroslav Loci, predsednik Udruženja “Vikimedija Srbije”, a nakon lokalne proslave biće organizovan i direktan prenos na globalnom nivou u 20 časova.

Više od milion i po ljudi u gotovo svakoj zemlji doprinelo je “Vikipedijinom” spisku od 23 miliona članaka. Svakog dana se unese više od 12.000 članaka, ili osam svakog minuta. Najmlađi “vikipedijanac” bio je sedmogodišnji dečak iz Tel Aviva, koji je pravio male izmene članaka o životinjama i knjigama za decu.

Pročitajte i ovo:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug