Ljubav iz Hasanla: Poljubac star 2800 godina

06.03.2021

18:00 >> 18:27

0

U gradu koji je opljačkala i spalila vojna invazija

Ljubav iz Hasanla: Poljubac star 2800 godina
Copyright Printscreen/Youtube

Teppe Hasanlu je arheološko nalazište drevnog grada smeštenog na mestu današnjeg Irana. Bilo je naseljeno neprekidno od 6. milenijuma pre nove ere do 3. veka nove ere. Istraživači su otkrili da je grad uništila vojna invazija oko 800. godine p.n.e. kada ga je opljačkala i spalila ga do temelja.

Priroda ovog razaranja imala je za posledicu zamrzavanje grada, pružajući naučnicima neverovatno dobro očuvane građevine, artefakte i skeletne ostatke žrtava. Među njima i ostatke dva tela, koja su naizgled delila zagrljaj pun ljubavi.

Univerzitet u Pensilvaniji otkrio je ovaj skeletni par tokom arheoloških iskopavanja drevnog grada tokom 1970-ih godina. Kosturi su pronađeni u kanti za žito od gipsa, gde su, verovatno krijući se od napada i preminuli.

Printscreen/Youtube

Pročitajte još:

Arheolog koji je proučavao skelete kaže da su na tom mestu bili od pre 2800 godina.

Teppe Hasanlu, smešten na severozapadu Irana, veoma je poznato arheološko nalazište drevnog grada, a tim Univerzitetskog muzeja, Univerziteta u Pensilvaniji i Metropoliten muzeja u Njujorku vršio je iskopavanja 10 sezona između 1956. i 1974. godine. Otkriveni su mnogi vredni artefakti, uključujući i ovaj večni par.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike