Nasotek, najveća kolekcija noseva

09.03.2021

10:30 >> 11:26

0

Ova kolekcija, između ostalog, otkriva kako su se vremena menjala u svetu umetnosti

Nasotek, najveća kolekcija noseva
Copyright Printscreen

U muzeju umetnosti Karlsberg Gliptoteka u Kopenhagenu skriven je neobičan kabinet koji je ispunjen sa 100 gipsanih ili kamenih noseva. Oni su uklonjeni sa bista i statua nakon promena u shvatanju umetničke vrednosti i restauracije muzejskih dela.

Gliptoteka je poznata po kolekciji grčkih i rimskih statua. Neke su nađene oštećene a neke su često znale da padnu baš na nos. U XIX veku je bila uobičajena praksa među konzervatorima da se oštećeni delovi odmah „obnove“ i rekonstruišu kako bi statua izgledala kao kada je stvorena, sa svim delovima. Tako su svi ti antički kipovi stekli nove noseve.

Printscreen

Funkcija antičke statue u to doba je bila da izgleda dobro u nečijoj bašti ili biblioteci, a što je bila kompletnija, to je njena cena bila veća.

U XX veku su se stvari promenile i taj čin „restauracije“ je proglašen velikim promašajem, pa čak i „vrstom divljaštva“. U jeku ere „de-restauracije“, muzejsko osoblje je uklonilo lažne noseve koji su dodati na skulpture lepljenjem. I tako im je ostalo mnogo lažnih noseva.

I šta raditi sa njima? Baciti ili smisliti nešto novo?

Printscreen

Kustosi su odlučili da nosevi dobiju novu namenu i tako je rođen Nasotek (Nasothek – od latinske reči „nos“ i grčke reči „kontejner“). Tako su posetioci muzeja dobili još jednu autentičnu kolekciju nesavršenih kreacija.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike