Zašto su Šveđani hladni prema strancima?

03.04.2021

17:00 >> 11:10

0

Autor: A.G.

Tipični predstavnici nacije koja ne odobrava besciljne razgovore

Zašto su Šveđani hladni prema strancima?
Copyright Profimedia

U mnogim kulturama, odnosi sa svetom oko sebe često podrazumevaju i one usputne, neobavezne razgovore o nevažnim temama sa ljudima koje ne poznajemo ili ih poznajemo površno. Upravo ta neobavezna konverzacija često može da dovede do novih prijateljstava i veza. Međutim, postoje narodi koji takvu vrstu konverzacije jednostavno smatraju suvišnom, jer razgovor doživljavaju isključivo kao razmenu korisnih informacija.

Šveđani u tome prednjače i tipični su predstavnici nacije koja ne odobrava besciljne razgovore.

U Švedskoj postoje čak i pogrdni nazivi za takvu vrstu razgovora koji glase  “kallprat” (hladni razgovor) ili čak “dödprat” (mrtvi razgovor). Turisti koji se nađu u Švedskoj često se iznenade kad na srdačan pozdrav prodavcu, konobaru ili prolazniku dobiju tek hladni “hej”, bez interesa za dalji razgovor.

Profimedia

Kako bi izbegli situacije u kojima moraju razgovarati s poznanicima i strancima, mnogi Šveđani su razvili pravo umeće izbegavanja takve kominkacije, pa će kad vide osobu koju tek površno poznaju, radije gledati u telefon ili razgledati izloge. Što bi naš narod rekao, prave se blesavi.

Neki stručnjaci smatraju da koreni ovog ponašanja leže u činjenici da je Švedska retko naseljena zemlja i da su stotinama godina Šveđani navikli razgovarati samo s ljudima iz svog užeg okruženja. Druga teorija povezuje ovu naviku s tim što su sve do šezdesetih godina prošlog veka Šveđani bili minimalno izloženi migracijama, pa nisu usvojili naviku bezbrižnog čavrljanja od drugih naroda, navodi putnikofer.hr.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike