Opsednutost težinom: Džon Kenedi nije išao na putovanja bez vage za merenje

08.04.2021

18:30 >> 10:03

0

Predsednikova majka je brižljivo zapisivala sve podatke o zdravlju svoje dece

Opsednutost težinom: Džon Kenedi nije išao na putovanja bez vage za merenje
Copyright Pixabay

Džon F. Kenedi bio je jedan od najpopularnijih američkih predsednika ali je imao jednu neobičnu naviku tokom putovanja.

Prema podacima iz knjige Turstona Klarka „JFK-ovih poslednjih sto dana“, Kenedi je uvek putovao sa vagom za merenje jer je bio opsednut svojom težinom. Bio je težak 78 kilograma što je bilo sasvim normalno za čoveka visine 185 centimetara.

Pixabay

Njegova fiksacija težinom je proizašla iz opsednutosti njegove majke Rouz Fitdžerald Kenedi koja je pažljivo pratila zdravlje svoje dece. Kako je imala devetoro dece, brižljivo je zapisivala njihovu težinu, veličinu cipela, stomatološke tretmane, oftamološke preglede, bolesti.

Kenedijevi roditelji su bili zabrinutu zbog težine svoje dece i to im je bila stalna tema tokom čitavog života. Džonovu mlađu sestru Rozmari je majka često opominjala da ne bi trebalo da jede slatko jer mora da smrša.

Pixabay

Pored toga, Džon Kenedi je stalno imao problema sa leđima jer mu je jedna noga bila kraća od druge. Nekoliko puta mu je zdravlje bilo ozbiljno ugroženo i tri puta je primio poslednju pričest: 1947. nakon što se teško razboleo u Engleskoj, 1951. tokom boravka u Japanu kada je dobio visoku temperaturu i 1954. godine nakon operacije leđa.

Klark je u knjizi izneo niz zanimljivih podataka o bivšem američkom predsedniku, između ostalog, da je obožavao priče o Džejmsu Bondu i da mu je omiljena knjiga bila  „Iz Rusije sa ljubavlju“ a da je sve svoje plate iz Bele kuće dao u dobrotvorne svrhe.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike