Ludvik Hiršfeld, doktor koji je vakcinisao 110.000 srpskih vojnika tokom Prvog svetskog rata

14.04.2021

18:30 >> 18:41

0

Po prelasku Albanije, naše vojnike su kosile epidemije tifusa i kolere, a poljski doktor je u improvizovanoj laboratoriji napravio vakcinu koju je prvi primio

Ludvik Hiršfeld, doktor koji je vakcinisao 110.000 srpskih vojnika tokom Prvog svetskog rata
Copyright ludwik hirszfeld weekend.gazeta.pl

Prema procenama istoričara, tokom Prvog svetskog rata Srbija je izgubila 28 odsto stanovništva, zbog ratnih sukoba i zaraznih bolesti. Taj procenat je mogao da bude mnogo veći da nije bilo doktora Ludvika Hiršfelda, koji je u improvizovanoj laboratoriji vakcinisao 110.000 vojnika.

Tih ratnih godina, veliki broj lekara iz Engleske, Škotske, Francuske, Rusije i Amerike stigao je u pomoć Srbiji. Jedan od njih bio je i poljski doktor Ludvig Hiršfeld, koji je došao 1915. godine zajedno sa suprugom Hanom. Sa našom vojskom je prešao Albaniju i prošao sve strahote rata.

Mladi imunolog i bakteriolog je u to vreme bio docent na Medicinskom fakultetu u Cirihu. Nekoliko godina pre početka rata uveo je moderan način označavanja krvnih grupa i dokazao da pripadnost nekoj krvnoj grupi zavisi od naslednog faktora. Time je dao metodološku podlogu za serološko istraživanje očinstva.

ludwik hirszfeld
weekend.gazeta.pl

Po dolasku u Srbiju zatražio je da bude poslat tamo gde je najteža situacija sa bolesnicima, i odlazi u Valjevo, gde je besnela epidemija pegavog tifusa. Umesto laboratorije, zatiče prostoriju sa grejalicom i pedesetak epruveta. U pomoć mu priskaču lokalni limari, koji prave dezinfikatore, a potom mu stiže i veća količina sumpora, koji je korišćen u Francuskoj i Italiji za uništavanje belih vaši koje izazivaju pegavi tifus.

Pod naletom neprijateljske ofanzive, doktor Hiršfeld se sa našom vojskom povlači preko Albanije. U Solunu, od jedne barake pravi improvizovanu laboratoriju, gde je 1916. godine iz krvi jednog vojnika izolovao nepoznati soj paratifusa.

Vremena je bilo sve manje, a smrti sve više. Veliki broj srpskih vojnika umirao je od zaraznih bolesti i moralo je nešto hitno da se preduzme.

Profimedia

U to vreme naša vojska je vakcinisana francuskom vakcinom protiv tifusa, ali je bilo neželjenih reakcija.

– Nekoliko starijih ljudi je umrlo. Vojska se pobunila i komande su obavestile generalštab da neće da dozvole vakcinaciju. Osim toga, vakcina nije sadržavala paratifus C, koji Francuzi još nisu poznavali – napisao je doktor Hiršfeld u knjizi „Istorija jednog života“.

Tada se doktor obratio vojvodi Živojinu Mišiću, sa tvrdnjom da može da napravi petovalentnu vakcinu koja neće izazvati burne reakcije, a koja će štititi vojnike od nekoliko opasnih zaraza. Vojvoda je obećao da će se on prvi vakcinisati ukoliko bude uspeo da napravi takvu vakcinu.

Wikipedia

U proleće 1917. godine, Hiršfeld je u toj svojoj maloj i neuglednoj laboratoriji uspeo da napravi vakcinu koja je štitila od trbušnog tifusa, kolere i paratifusa A, B i C.

Njome je vakcinisano 110.000 vojnika. Prvi je, kao što je i obećao, vakcinu primio vojvoda Mišić, a za njim i članovi štaba i oficiri. Da nije bilo ove vakcine, velika većina srpskih vojnika ne bi preživela, a razmere naše nacionalne tragedije bi bile mnogo veće.

Posle rata, bračni par Hiršfeld odlazi u Varšavu, ali doktor Ludvig gubi mesto na Medicinskom fakultetu posle napada Nemačke 1939. godine. Porodica je završila u varšavskom jevrejskom getu, a za njihovo izbavljenje je zaslužan Ivo Andrić, koji je u to vreme bio jugoslovenski poslanik u Berlinu. Rat su proveli krijući se u selima u okolini Varšave.

IITD
@IITDPAN

Srbija je doktora Hiršfelda za njegove zasluge odlikovala Ordenom Svetog Save trećeg reda i Ordenom belog orla i dodelila mu titulu čina pukovnika srpske vojske. U parku srpskog lekarskog društva u Beogradu podignut mu je spomenik.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike