200 godina nakon smrti Napoleonov DNK na aukciji: Pramen kose, čarape, košulje i platno kojim je bio prekriven tokom obdukcije (FOTO)

30.04.2021

09:00 >> 21:49

0

Autor: A.G.

Bivši francuski car i vojskovođa umro je 5. maja 1821. u 51 godini na ostrvu Sveta Jelena gde su ga Britanci prognali nakon poraza 1815. u bici kod Vaterloa

200 godina nakon smrti Napoleonov DNK na aukciji: Pramen kose, čarape, košulje i platno kojim je bio prekriven tokom obdukcije (FOTO)
Copyright Profimedia

Privatni kolekcionari će sledeće nedelje imati retku priliku da kupe deo DNK Napoleona Bonaparte.

Aukcijska kuća „Osenat“ 5. maja će na prodaju staviti oko 360 predmeta, među kojima će biti pramen Napoleonove kose, par njegovih čarapa, košulja dugih rukava sa izvezenim slovom „N“, i ono što privlači najviše pažnje – platno kojim je bio prekriven tokom obdukcije.

– U ovoj krvavoj mrlji imate carev DNK. Ne možete biti intimniji od toga, rekao je aukcionar Žan Pjer Osenat za Rojters.

Procenjena vrednost platna umrljanog krvlju francuskog vojskovođe je 15.000 evra.

Profimedia

Uz platno ide i zabeleška koju je 1875. godine napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu platno dao markiz Montolon, general koji je bio na ostrvu Sveta Jelena sa Napoleonom sve do njegove smrti.

Kolekcija takođe uključuje ukrasni tanjir koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odevne predmete.

– Napoleon je posedovao veliki broj košulja, rekao je Osenat. Bio je opsednut čistoćom. Kupao se tri do četiri puta dnevno, trošio je 20 do 30 litara kolonjske vode mesečno i stalno je menjao košulje.

Profimedia

Njegova odeća bila je deo pažljivo izgrađenog imidža. Napoleon i njegovi šeširi i kape ostali su urezani u svest ljudi do danas.

Početkom 19. veka, takvi šeširi su se nosili sa uglovima okrenutim napred i pozadi, ali Napoleon je promenio ugao da bi postao primećen, rekao je Žan-Kristof Šotanije, ispred aukcije kuće, prenosi reuters.com.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike