Neobični festivali u svetu: Od preskakanja beba, takmičenja u smrznutim frizurama do valjanja u blatu (FOTO)

02.05.2021

15:30 >> 11:52

0

I dok jedni nastaju iz duboko religioznih razloga drugi se javljaju kao proizvod marketinških eksperimenata ili puke dosade

Neobični festivali u svetu: Od preskakanja beba, takmičenja u smrznutim frizurama do valjanja u blatu (FOTO)
Copyright Profimedia

Na svetu postoji mnogo festivala najrazličitijih tematika, od onih koji slave hranu, muziku i kulturu do nekih malo bizarnijih u slavu majmuna, blata ili smrznute kose.

I dok jedni nastaju iz duboko religioznih razloga drugi se javljaju kao proizvod marketinških eksperimenata ili puke dosade.

Neki se temelje na tradicionalnim ceremonijama, drugi se održavaju u znak podrške dobroj zabavi. Od preskakanja beba do borbe u blatu i parade „gluposti“, evo nekoliko najneobičnijih festivala iz celog sveta.

Profimedia

Turisti i lokalno stanovništvo u Južnoj Koreji srećni su kao „svinje u blatu“ tokom jula kada se održava tradicionalni festival blata koji privlači milione posetilaca iz celog sveta. Ovde se možete kupati u blatu duž obale i uživati u kozmetičkim blagodetima mineralnih svojstava blata. Festival je počeo krajem devedesetih godina prošlog veka kao promocija kozmetičkih proizvoda na bazi blata, ali se razvio u veliku atrakciju. Kamioni blata položeni su na plaži na kojoj posetioci festivala uživaju u rvanju u blatu, skijanju na blatu, klizanju na blatu, pa čak i farbanju tela posebno obojenim blatom.

Printscreen/Youtube

U Kanadi postoji čitav festival posvećen stvaranju najbizarnijih skulptura od smrznute kose. U februaru svake godine, grad Vajthors održava godišnje Međunarodno takmičenje u zamrzavanju kose. Sa temperaturama od oko minus 20, posetioci festivala okupljaju se kako bi stvorili svoje najzanimljivije zaleđene frizure. Jednostavno potope glavu u vodu, a kada je podignu, ledeni vetar stvara friz u rekordnom roku i finalizuje skulpturu.

Profimedia

Na Tajlandu postoji čitav festival posvećen hranjenju majmuna. Poslednje nedelje novembra svake godine, stanovnici Lopburija, jednog od najstarijih gradova Tajlanda, pripremaju masivan banket posebno za svoje majmune.

Smatra se da majmuni potiču od Kralja majmuna i da donose sreću, pa ih meštani paze i maze, čak i priređuju banket u njihovu čast. Lokalno stanovništvo ukrašava svoje domove voćnim skulpturama kako bi privuklo sreću i prosperitet dugorepih komšija. Festival se održava na ruševinama, gde su postavljeni ogromni banket stolovi prepuni voća, salata i pirinča koje majmuni mogu podeliti sa posetiocima festivala.

Profimedia

Možda najbizarniji festival vekovima egzistira u Španiji. Reč je o katoličkom prazniku Korpus Kristi, u selu Kastriljo de Mursia, u čijem centru je običaj preskakanja beba. Od 1600-ih godina lokalni stanovnici 60 dana nakon Uskrsa donose svoje bebe na blagoslov. U pitanju je ceremonija krštenja pri kojoj se bebe rođene u orethodnoj godini simbolično oslobađaju greha.

Tokom takozvanog „Đavoljeg skoka“ muškarci odeveni u crvena i žuta odela, preskaču bebe položene na dušeke na ulicama. “Đavo” simbolično puca bičem i lupa kastanjetama dok skače kako bi se odvratio od zlih duhova. Iako je to izvorno bio samo lokalni običaj, ljudi iz cele regije sada dovode svoje bebe na blagoslov u pomalo bizarnom ritualu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike