Holanđani su rešili da izgrade „hotele“ i „autoputeve“ koji će spasiti pčele

06.05.2021

09:30 >> 15:45

0

Prvi hotel nikao je u Utrehtu

Holanđani su rešili da izgrade „hotele“ i „autoputeve“ koji će spasiti pčele
Copyright Pixabay

U Holandiji su odlučili da izgrade takozvane „hotele“ za pčele kako bi spasili ovu vrednu i korisnu vrstu insekta. Prema zvaničnim procenama, polovina od ukupnog broja domaćih pčela je ugroženo, dok 75% useva zavisi od oprašivanja.

Holandiji, zemlji koja je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu, sa smanjenim brojem pčela, dovodi i svoju ekonomiju u pitanje.

Pixabay

Da bi rešila ovaj problem, Vlada je odlučila da napravi prostor gde će pčele moći da borave i da se hrane. Jedan ovakav prostor napravljen je u gradu Utrehtu. „Hotel“ se nalazi na velikom bilbordu a u njemu je 200 mesta gde pčele mogu da se gnezde.

Oko njega se nalazi prostor od 7.000 metara kvadratnih sa divljim cvećem. Pored toga, u Utrehtu na krovovima 316 autobuskih stanica je napravljeno stanište za pčele i druge insekte.

Pixabay

Holanđani su mislili i o drugim stvarima koje ugrožavaju pčele. Tako je u Amsterdamu zabranjeno korišćenje pesticida na javnim zelenim površinama i odlučeno je da se sade domaće vrste biljki. Time je u ovom gradu diverzitet pčelinjih vrsta porastao za 45% od 2000. godine.

U ovoj zemlji su napravili i „autoputeve za pčele“ – duž glavnih saobraćajnica sadi se divlje cveće kako bi pčele imale više hrane.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, zahvaljujući svim ovima merama, broj pčela je na stabilnom nivou.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike