Sujeverja širom sveta: Upiranje prstom na dugu i menjanje posteljine nedeljom su loš znak

12.05.2021

16:00 >> 16:40

0

Prema staromodnoj velškoj tradiciji, roditelji ne bi trebalo da seku nokte svojoj bebi pre nego što napuni šest meseci

Sujeverja širom sveta: Upiranje prstom na dugu i menjanje posteljine nedeljom su loš znak
Profimedia

Da li bi vam ikad palo na pamet da bi banane ili upiranje prstom u dugu mogle doneti nesreću? Zvuči kao štos, ali u nekim kulturama se sa tim ne šali.

Mornari su uvek bili sujeverni. Otud i praznoverje koje se vezuje za banane na brodu za koje su mnogi mornari verovali da donosi nesreću, a ovo sujeverje potkrepljeno je činjenicom da se 1700-ih godina najveći broj slučajeva nestalih brodova odnosio upravo na one koji su prenosili ovo voće.

Profimedia

Pročitajte još:

U Nemačkoj niko ne slavi rođendan unapred. To je zbog verovanja da će čestitanje rođendana ranije prouzrokovati nesreću. Umesto toga, slede tradiciju zvanu „reinfeiern“, koja podrazumeva da se okupljaju noć pre nečijeg rođendana i počinju da slave tačno kada sat otkuca ponoć.

Prema priči i verovanju starih žena, ako okrenete dušek ili presvlačite posteljinu u petak, bićete „prokleti“ ružnim snovima. Po drugoj verziji menjanje čaršafa u nedelju priziva loše vesti.

Profimedia

Pročitajte još:

Kad jedete ribu u nekim regionima Kine, peh je da je na tanjiru prevrnete. Prevrtanje ribe kaže se da odgovara kretanju broda koji se prevrće. Da bi izbegli pokretanje takve katastrofe, mnogi ljudi u Kini palicama hvataju meso sa donje strane umesto da ga rotiraju.

Možda je petak 13. nekome doneo lošu sreću, a možda je samo stvar percepcije. Dok anglosaksonske kulture petak 13. vide kao baksuzan dan, u Španiji je 13. dan u mesecu najnesrećniji samo kada padne u utorak.

Češka je država koja troši najveću količinu piva po glavi stanovnika, pa ima smisla što postoje neka nepisana pravila i sujeverja vezana za pripremanje i točenje piva. Navodno, ako jednu vrstu piva sipate u čašu iz koje ste pili drugu vrstu, čeka vas neka nesreća.

Profimedia

Špansko sujeverje predviđa da će oni koji na poklon dobiju komad odeće žute boje doživeti peh. Prema španskoj legendi, sumporna boja žute boje povezana je sa crnom magijom ili, za one krajnje sujeverne, sa samim đavolom.

Prema argentinskom običaju, igrate se đavola ako spajate lubenicu sa vinom. Ne samo da nikada ne smete dozvoliti da se ove dve supstance dodiruju, već ih ne biste smeli stavljati na isti sto. Ovo sujeverje ipak ima nekoliko varijacija, jedni izbegavaju mešanje lubenice sa bilo kojom vrstom alkohola, dok se drugi ograničavaju samo na crno vino i lubenicu.

U nekim kulturama, uključujući Navaho tradiciju, pokazivanje na dugu izazvalo bi gnev bogova.

Prema staromodnoj velškoj tradiciji, roditelji ne bi trebalo da seku nokte svojoj bebi pre nego što napuni šest meseci. Ukoliko to učine, kasnije u životu će imati lepljive prste ili postati lopov.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti