Nepodnošljive navike velikana: Da Vinči nije voleo spavanje, Mikelanđelo tuširanje, a Hemingvej je prekidao pisanje kada mu najbolje ide

17.05.2021

16:00 >> 10:42

0

I oni su ljudi!

Nepodnošljive navike velikana: Da Vinči nije voleo spavanje, Mikelanđelo tuširanje, a Hemingvej je prekidao pisanje kada mu najbolje ide
Endi Vorhol Profimedia

Svi težimo idealizaciji poznatih i slavnih, posebno onih koji su živeli mnogo pre nas i iza sebe ostavili neka neponovljiva umetnička dela. Ipak, važno je zapamtiti da su i oni ljudi sa svim svojim osobinama, manama i navikama, od kojih su neke bile prilično nepodnošljive.

Njima posvećujemo pažnju.

Ernest Hemingvej

Vikipedija

Počinjao je da piše rano ujutru. Ustajao je oko šest sati i odmah započinjao s radom, kako bi izbegao vrućinu i pisao u tišini, a posao je prekidao oko podneva. Pisao je svakog dana od 500 do 1.000 reči, i to se odnosilo na periode kada je aktivno radio na romanu ili pričama. Prekidao bi pisanje kada mu dobro ide. Kako je sam rekao u jednom intervjuu, imao je običaj da prekine pisanje kada se zahuhta i u trenutku kada zna kako će se roman dalje razvijati. Ernest je odbacivao dosta napisanog teksta, a jednom je čak rekao da piše jednu stranicu remek-dela na 91 stranici đubreta.

Leonardo da Vinči

Profimedia

Slikar, inženjer, pisac, vajar, izumitelj, arhitekta, pionir u istraživanju ljudske anatomije, strastveni ljubitelj životinja i verovatno jedan od najpoznatijih vegetarijanaca koji su ikada živeli. Čini se da nema ničega što ovaj čovek nije radio. I nije – spavao. Nije voleo spavanje, i nakon pažljivog istraživanja počeo je da prati polifazni ciklus spavanja. Drugim rečima, Da Vinčijev san sastojao bi se od nekoliko dremki na svaka 24 sata.

Lav Tolstoj

Vikipedija

Gigant ruske književnosti, uprkos tome što je došao iz najviših slojeva društva, često je dovodio u pitanje moral društva u kojem je živeo. U inat svemu što nije voleo u svetu koji ga je okruživao, postao je vegetarijanac i glasno osuđivao izgled bogataša. Počeo je da nosi seljačku odeću i obuću, koje je, iako bez zanatskog znanja, izradio sam.

Mikelanđelo Buonaroti

Vikipedija

Čuveni slikar, skulptor i arhitekta spavao je sa odećom i u čizmama, ne skidajući ih danima. Izbegavao je tuširanje, smatrajući ga opasnim po zdravlje, i doživeo 89. godina.

Onore de Balzak

Vikipedija

„Da nema kafe, ne bi se moglo pisati, što znači da se ne bi moglo živeti“, rekao je svojevremeno Balzak, poznati francuski pisac romana i drama. I zaista je to mislio, jer retki su bili momenti kada nije pijuckao svoj omiljeni crni napitak. Procenjuje se da je pio oko 50 šoljica kafe dnevno. Upravo to mu je pomagalo da već u jedan ujutru bude budan i skoncentrisan na pisanje.

Virdžiniija Vulf

Profimedia

Poznata engleska književnica na početku svoje karijere pisala je romane stojeći. Ona je na taj način želela da imitira svoju sestru umetnicu, koja je takođe stajala dok je slikala. Virdžinija je pisala dva i po sata svakog jutra.

Frida Kalo

Vikipedija

Ekscentrična meksička umetnica patila je od veoma lošeg zdravlja celog života, ali zbog načina na koji je živela jedno je sigurno – bila je sve samo ne obična. Ono što ju je činilo posebnom bila je njena ljubav prema životinjama. Imala je mnogo kućnih ljubimaca. Držala je pse, majmune, papagaje, čak i kokoške i vrapce. Imala je i srnu po imenu Granizo, pa i orla koga je krstila imenom Gertrudis Caca Blanca.

Endi Vorhol

Profimedia

Lako ga je bilo razlikovati u masi. A i trudio se da to bude tako, naročito kada je reč o kosi. A kada je reč o frizuri i neobičnim navikama, mora se navesti da je Vorhol bio sakupljač perika. Na kraju je posedovao kolekciju od 40 najrazličitijih frizura.

Čarls Dikens

Vikipedija

Najznačajniji engleski romanopisac XIX veka verovatno je imao nedijagnostikovani opsesivno-kompulzivni poremećaj. Kada nije pisao bio je zaokupljen svojim izgledom i češljao bi se stotinu puta dnevno. Takođe je imao ritual dodirivanja predmeta tri puta i bio je veoma pedantan u uređivanju svoje kancelarije. Sve to ga nije sprečilo da postane jedan od najplodnijih pisaca engleske književnosti.

Pročitajte još:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi