Čudesni život medveda Vojteka: Od siročeta do heroja rata

20.05.2021

18:00 >> 19:00

0

Izveštaji očevidaca kažu da je medved koji se u jeku borbe kretao oko teških artiljerijskih granata bio uobičajen prizor u ratu

Čudesni život medveda Vojteka: Od siročeta do heroja rata
Copyright Printscreen

Na spisku najhrabrijih životinja u istoriji zapaženo mesto pripada medvedu Vojteku, teškom oko 500 kilograma koga je usvojila 22. artiljerijska divizija transportne čete u poljskom Drugom korpusu.

Vikipedija

Priča je počela sasvim slučajno u Persiji, današnjem u Iranu, 1942. godine, gde je grupa vojnika oslobođenih iz sovjetskih logora putovala mukotrpno da bi se pridružila drugovima koji su se borili u Egiptu i Italiji.

Baš u to vreme, dečak, planinski pastir pronašao je napušteno mladunče medveda. Negde na uskim planinskim stazama koje su prolazile između Hamadana i Kangavara, dečak i vojnici su se sreli. Za samo nekoliko namirnica, dečak je svog „ljubimca“ prodao vojnicima.

Printscreen

Vojnici su prema Vojteku postupali kao s bebom, možda zato što ih je od vlastitih porodica rastrgao rat. Hranili su ga kondenzovanim mlekom i često se igrali s njim. Kada je porastao pio je pivo iz limenke i spavao zajedno sa ostalim vojnicima. Oni koji su ga poznavali kažu da su njegova hrabrost i odanost bili gotovo jednako izuzetni kao i njegova neverovatna dobrota.

Vikipedija

Iako prvobitno prihvaćen samo kao maskota, medved je ubrzo preuzeo ozbiljnu ratnu ulogu, noseći teške minobacačke metke za trupe i igrajući svoju ulogu onako kako to radi svaki pravi vojnik.

Tako je, sada već ljubimac čete, uvršten u 22. artiljerijsku transportnu četu i shodno tome dobio službeni broj, čin vojnika i ime Vojtek – uobičajeno poljsko ime koje znači „nasmejani ratnik“.

Printscreen

Vojnik Vojtek služio je ostatak rata, naročito tokom bitke kod Monte Kasina, u kojoj je pomagao tako što bi pomerao sanduke municije i to sa dve ruke, stojeći uspravno.

Vojtek je postao toliko popularan među svojim saborcima da je grafika medveda koji nosi artiljerijsku granatu postala zvanični amblem 22. čete.

Vikipedija

Izveštaji očevidaca kažu da je medved koji se u jeku borbe kretao oko teških artiljerijskih granata bio uobičajen prizor u ratu.

Po završetku rata, Vojtekova četa prebačena je na jugoistok Škotske. Iskusivši sovjetsku represiju iz prve ruke, većina vojnika je odbila da se vrati u Poljsku nakon pada Gvozdene zavese i odlučili su da ostanu u Škotskoj u egzilu.

Vojtek je premešten u Edinburški zoološki vrt. Njegova stara poljska braća redovno su ga posećivala, kao i mnoštvo novih poštovalaca koje je stekao tokom ostatka svog života.

Preminuo je 1963. godine, u 22. godini.

Profimedia

2011. godine snimljen je dokumentarac o neverovatnoj životnoj priči heroja rata, medveda Vojteka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike