Čudni sportovi koji su bili olimpijski: Balet na skijama, gađanje golubova i takmičenje umetnika

02.06.2021

09:30 >> 12:56

0

Na takmičenjima Olimpijskih igara u moderno doba bilo je dosta neobičnih takmičenja od kojih su se neka održala samo jednom

Čudni sportovi koji su bili olimpijski: Balet na skijama, gađanje golubova i takmičenje umetnika
Copyright Pixabay

Na Olimpijskim igrama 2024. godine jedan od sportova će biti brejkdens. I dok se neki raduju, drugi smatraju da to nije sport i da mu nije mesto na Olimpijadi.

Ali, ako ćemo pošteno, bilo je i drugih, čudnih sportova koji su bili olimpijski. Jedan od njih je penjanje uz konopac, koristeći samo ruke, bez upotrebe nogu. Zvanično je to bila takmičarska disciplina na Olimpijadama 1896, 1906, 1924. i 1932. godine.

Pixabay

Na Olimpijskim igrama 1900. godine u Francuskoj, u Parizu, je održano  takmičenje u plivanju ali sa preprekama. Princip je isti kao i u običnoj plivačkoj trci samo što su takmičari morali da savladaju tri prepreke: da se popnu preko stuba, da se probiju preko niza čamaca i da preplivaju red čamaca. Tadašnja trka je održana u reci a pobedu je odneo Australijanac Fred Lejn.

Po ideju Pjera de Kubertena, osnivača modernih olimpijskih igara, od 1912. do 1948. godine, dodeljivane su medalje za dostignuća u umetnosti: arhitekturi, književnosti, muzici, slikarstvu i vajarstvu. Tema svih dela je morao da bude sport.

Pixabay

Kao ogledni sport, na Olimpijskim igrama 1988. i 1992. godine održana su takmičenja u baletu na skijama. Takmičari su se okretali, vrteli i kotrljali na glatkoj padini a sudije su ocenjivale stil, slično kao u umetničkom klizanju. Međunarodni olimpijski komitet je 2000. godine odlučio da to više ne bude olimpijska disciplina.

Na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine, prvi i jedini put, je održano takmičenje u crtanju figura na ledu. Klizaljkama, naravno. Učestvovala su samo tri takmičara a zlatnu medalju je osvojio Nikolaj Panin iz Rusije.

Na svu sreću, samo jednom se pojavila disciplina sa mnogo krvi na Olimpijskim igrama. Takmičenje se sastojalo u tome ko će da odstreli što veći broj živih golubova u zadatom vremenu. Pobednik je tog dana ubio 21 pticu, a procenjeno je da je u celoj konkurenciji ubijeno 300 ptica.

A to nisu jedini neobični sportovi koji su se pojavili na Olimpijadi. Pogledajte video i saznajte koje su to još discipline bile olimpijske:

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike