Bilo da su besmrtna ili džinovska, ne znaju da govore ali komuniciraju i leče

04.06.2021

15:30 >> 19:04

0

Na zemlji ima 422 puta više stabala nego ljudi

Bilo da su besmrtna ili džinovska, ne znaju da govore ali komuniciraju i leče
Copyright Pixabay

Trenutno na Zemlji postoji oko 3 biliona stabala. I obično ih uzimamo zdravo za gotovo iako nas održavaju u životu.

Drveće je tokom vremena zbrinjavalo, hranilo i negovalo mnoga bića, uključujući i naše pretke.

Na zemlji ima 422 puta više drveća nego ljudi. Studija istraživača sa Univerziteta Jejl otkrila je da na Zemlji postoji preko 3 biliona stabala – što je 422 puta više nego ljudi. Ta cifra zvuči prilično impresivno, dok ne uzmete u obzir da je od početka ljudske civilizacije ukupan broj drveća na Zemlji opao za oko 46%.

Profimedia

Znamo da se mnogi lekovi za spasavanje života razvijaju od drveća, ali postoji još jedan način na koji nam pomažu u izlečenju, pokazala je bolnička studija. Pacijenti u sobama sa prozorima koji su gledali na drveće oporavljali su se dan brže i trebali su znatno manje lekova protiv bolova od drugih.

Profimedia

Neke vrste drveća nikada ne umiru od starosti, zapravo su biološki besmrtne! To ne znači da na kraju neće umreti iz drugih uzroka – ali starost nije jedna od njih. Bor s čekinjama je samo jedan primer. Ova severnoamerička stabla su neverovatno stara. Jedan, poznat kao Metuzalem, živ je skoro pet hiljada godina u šumi u Kaliforniji. U Čileu je jedan čempres star 3.600 godina, a sveta smokva na Šri Lanki zasađena je u trećem veku pre nove ere!

Profimedia

Od svih iznenađujućih činjenica o drveću, možda je njihova zapanjujuća visina ta koja izaziva najviše strahopoštovanja i čuđenja. Njihov najviši predak je vrsta sekvoje Hiperion – koja je visoka 116 metara. To je 20 metara više od Big Bena! Ova primorska sekvoja je toliko visoka da se njen vrh ne može videti ni sa zemlje.

Dokazano je da samo gledanje u drveće može učiniti da se osećamo srećnije i kreativnije. To je delimično zato što oslobađaju hemikalije zvane fitoncidi. Istraživanje je pokazalo da kada ih udišemo, to može imati neverovatne efekte, smanjujući krvni pritisak, snižavajući nivo anksioznosti i povećavajući prag bola.

Profimedia

Drveće može biti muško, žensko ili oboje. Većina ljudi generalno misli da drveće ima isti pol. Očigledno, to nije istina! Velika većina drveća ima jednopolno cveće. Međutim, neka drveća (poput stabala papaje) imaju rodove poput nas. Postoje stabla koja na jednom drvetu imaju ili muške ili ženske cvetove. Postoje i biseksualna stabla koja na jednom drvetu imaju i muške i ženske cvetove.

Profimedia

Znamo – drveće ne govori, ali stabla zaista komuniciraju jedna s drugima i sa svetom oko sebe. Dobar deo ovoga tiče se insekata. Ponekad, kada roj insekata počne da ga napada, drvo može da preplavi svoje lišće hemikalijama – kao da kaže „Skloni se!“ Takođe se pokazalo da drugo drveće može „osetiti“ ove interakcije i pokrenuti postupak odbijanja insekata od sebe.

Nema sumnje da ste čuli frazu „kucni u drvo“ sujevernu manifestaciju za sprečavanje nesreće. Da li ste znali da ovaj običaj zapravo dolazi iz drevnih vremena kada su paganski rituali podrazumevali „kucanje po drvetu“ da bi prizvali duhove koji borave u njima.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike