Hobotnice, fascinantna morska bića sa tri srca

11.06.2021

15:30 >> 11:46

0

Treće srce se zaustavlja svaki put kada hobotnica pliva, što objašnjava zašto više voli da puzi

Hobotnice, fascinantna morska bića sa tri srca
Copyright Profimedia

U zavisnosti s kim razgovarate, neki će ih okarakterisati kao morske ale, a neki kao duševna bića. A hobotnice su i jedno i drugo, zapravo su potpuno fascinantna bića.

Pored toga što imaju osam krakova, hobotnice u njima imaju neurone kojima mogu okusiti, dodirnuti i ponašati se samostalno, bez pomoći mozga. Neka istraživanja su čak otkrila da nakon odvajanja kraka od tela, on nastavlja da hvata hranu i pomera je u pravcu gde su nekada bila usta.

Profimedia

Hobotnice nemaju jedno, ni dva, već tri srca. Dva pumpaju krv do škrga, a treće srce održava cirkulaciju koja teče do organa. To treće srce se zaustavlja svaki put kada hobotnica pliva, što objašnjava zašto više voli da puzi.

One su majstori kamuflaže, i to je njihovo najvažnije oružje u preživljavanju. Hobotnice u potpunosti mogu promeniti boju kože i teksturu za manje od sekunde. Ako ih poredimo sa kameleonima, oni su znatno sporiji u tome – potrebno im je nekoliko minuta.

Mužjaci umiru nekoliko meseci nakon parenja, a ženke, koje snesu i do 400.000 jaja, daće svoj život kako bi ih zaštitile. Od trenutka kada položi jaja, ženka ih štiti i danju i noću. Čak i ne jede kako bi se u potpunosti posvetila svetoj dužnosti čuvanja jaja. Jajima je obično potrebno pet meseci da se izlegu, iako je primećeno da jedna dubokomorska hobotnica čuva svoja jaja skoro četiri i po godine.

Nekada se smatralo da su samo kičmenjaci dovoljno pametni da koriste predmete kao alat. Ali hobotnice dokazuju sasvim suprotno. Primećeno je da neke hobotnice gomilaju polovine ljuski kokosovih oraha koje im služe kao mobilne kućice u koje se sakriju kada je to potrebno.

Hobotnice u zatočeništvu redovno rešavaju zagonetke, otvaraju tegle, kreću se stazama sa preprekama. Čak pronalaze načine da pobegnu iz akvarijuma. U blizini istočne obale Australije, naučnici su 2017. godine otkrili podvodni grad hobotnica.

Istraživači su bili svedoci složenog društvenog ponašanja u populaciji od 15 hobotnica koje su živele zajedno, komunicirale, pa čak i izbacivale jedna drugu iz jazbine.

Hobotnice imaju zanimljive načine odbrane. Primećeno je da kada im se odseče jedan krak, on počinje da puzi kako bi odvukao pažnju predatora. Kasnije, na mestu odsečenog kraka, izraste novi. U odbrani koriste i mastilo, koje prskanjem u vodu smanjuje vid i osećaj mirisa kod napadača.

Profimedia

Iako su po ljude uglavnom bezopasna bića, jedna posebna vrsta australijske hobotnice sa plavim prstenom se smatra najotrovnijom morskom životinjom na svetu. Iako je duga između 12 i 20 centimetra, ona može da ubije 26 ljudi koji se nađu u blizini jer je njen otrov 1.200 puta toksičniji od cijanida.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike