Odgajanje dece u 19. veku: Smirivana su čudotvornim sirupom od alkohola i morfijuma!

18.06.2021

14:30 >> 14:39

0

Roditeljima se savetovalo da deci ne daju da grickaju ništa što je zeleno jer je osnovni sastojak boja za farbanje bio arsen

Odgajanje dece u 19. veku: Smirivana su čudotvornim sirupom od alkohola i morfijuma!
Pixabay

Roditelji svakog dana traže ili dobijaju, i da ne traže, savet kako vaspitavati decu, kakvu hranu im treba davati, kako ih oblačiti, kako ih kažnjavati. Svako ima svoju “proverenu metodu” a na tržištu je veliki broj priručnika, knjiga i članaka o tome. Savete dele i potpuni laici i oni koji nikada nisu odgajali dete.

Internet je pun onih koji imaju šta da kažu na tu temu, bilo da su stručni ili ne. I od 19. veka nije se se puno toga promenilo. I tada je bilo “savetodavaca”. Neke metode su bizarne i opasne, ali ima i onih koje bi možda mogle i danas da se primene.

Pixabay

Džordž Henri Rou je 1890. godine napisao udžbenik u kojem navodi da se sve probavne tegobe kod dece javljaju zbog konzumiranja orašastih plodova, bombona, pita, voćnih kolača i kiselih krastavaca. Roditeljima se savetovalo da posebno izbegavaju voće i da svojim mališanima ne daju kajsije, breskve, šljive, grožđice i trešnje, prenosi Nacionalna geografija.

Lidija Marija Čajlds u “Knjizi za majke”, iz 1831. godine, piše da se deci ne sme davati ništa zeleno za grickanje u periodu dok im rastu zubi, što je za 19. vek bio odličan savet. U to vreme, arsen je korišćen za farbanje nameštaja i haljina a mogao je da se nađe i u tapetama.

Pixabay

Roditelji su bili upozoravani i da čitanje nije dobar hobi za decu i mlade a posebno obazrivi su morali da budu sa beletristikom koja može previše da stimuliše nerazvijen mozak. Ovaj savet je prvenstveno bio usmeren na devojčice jer se verovalo da bi romani, zabava i opera, mogli prerano da ih uvedu u pubertet.

Britanski lekar Edvard J. Tilt je u svom vodiču pisao kako čitanje romantičnih izmišljotina previše stimuliše mlade devojke i brinuo se da će zbog toga tražiti romantiku u stvarnom životu.

Roditeljima se savetovalo da deci ne kupuju igračke, već da mališani treba sami da ih prave kako bi ispunili slobodno vreme i da bi razvili kreativnost. Deca su se u 19. veku igrala tako što su pravila kolače od blata i lutke od papira.

Pixabay

Gospođa Vinslov je bila poznata po umirujućem sirupu koji se davao deci kada su im rasli zubi i kod dijareje. Godine 1868. je objavljeno da se godišnje proda 1,5 miliona flašica ovog sirupa u kome su dva osnovna sastojka bila morfijum i alkohol!

Živa je u to vreme takođe bila čest sastojak mnogih lekova a najčešće je bila u kremama protiv pegica. Vilijiam Horner je u priručniku “Kućna knjiga o zdravlju i medicini” iz 1834. godine spominjao kao lek za bilo koju bolest, ali je ipak savetovao čitaoce da je koriste oprezno.

I opijum je bio “čudotvorni lek”  koji je mogao da izleči bilo koju bolest. Prodavao se kao sredstvo protiv bolova, ali roditelji su ga davali i bebama i deci kad su želeli malo tišine ili kad su bila prehlađena.

U većini literature o vaspitavanju dece iz 19. veka pisalo je da roditelji treba fizički da kažnjavaju neposlušnu decu. U knjizi “Nekoliko predloga majkama o upravljanju njihovom decom” iz 1884. godine savetovano je “vaspitanje” tankom i mekom starom kožom ili papučom. Samo ne treba udarati decu po ušima i o tome treba voditi računa, piše u toj stručnoj literaturi.

Međutim, ako neki roditelji nisu bili skloni fizičkom kažnjavanju tog tipa, savetovalo im se da nemirnu decu zavežu za stolicu ili da ih poliju hladnom vodom!

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti