Samo u Japanu! Ulica se prelazi na plavo, u kafiću sedi sa igračkom, a kafa naručuje izdaleka

26.06.2021

12:30 >> 12:41

0

Autor: A.G.

Stvari koje život čine lakšim

Samo u Japanu! Ulica se prelazi na plavo, u kafiću sedi sa igračkom, a kafa naručuje izdaleka
Copyright Printscreen/Youtube

Japan je poznat po svojim sjajnim izumima, ali i po svakodnevnim sitnicama koje život čine lakšim, lepšim, drugačijim.

Samo u Japanu ulica se prelazi na plavo, u kafiću sedi s plišanom igračkom a kafa naručuje izdaleka

Ovo su jednostavne stvari koje Japan radi drugačije od svih.

Profimedia

Nemojte se začuditi kada se na semaforu u Japanu nakon crvenog pojavi plavo svetlo koje signalizira pešacima dozvolu prelaska ulice. U toj zemlji svetla za „kreni“ su više tirkizne ili akva boje, u nekim oblastima samo plava.

Ako nemate društvo za kafu dobićete ga, odmah. U Tokiju će vam u baru Moomin, ako ste sami, doneti veliku plišanu igračku i postaviti je pored vas da se ne bi osećali usamljeno dok ispijate čaj.

Printscreen/Youtube

Aparati za kafu slični su svuda u svetu, osim u Japanu. Tamo su otišli korak dalje i izumeli “touch-and-go” kafu. Kafu naručujete preko aplikacije dok ste na putu prema kafiću, a kad dođete ona vas čeka u staklenoj bočici u ormariću.

Printscreen/Youtube

Vozači stariji od 75 godina moraju imati posebnu oznaku na svom automobilu. Na ovaj način drugi vozači mogu biti pažljiviji prema njima. Posedovanje ove oznake takođe daje vozačima pravo da parkiraju na rezervisanom parking mestu.

Profimedia

Trudnice mogu pokazati značku s natpisom “U stomaku mi je beba” prilikom korišćenja metroa ili voza, tako da ostali putnici mogu odustati od svojih mesta da bi ih ustupili ženi u drugom stanju.

Budući da deca u Japanu često do škole putuju sama, to ujedno znači i da moraju preći ulicu bez nadzora odraslih. U svrhu bezbednosti po trotoarima su postavljene žute zastave koje dete nosi u rukama dok prelazi ulicu i na taj način upozorava vozače da zaustave vozilo.

Profimedia

Japanci su lideri u inovacijama koje idu čak do toaleta odnosno unapređivanja wc školjki. Neke od njih imaju i po 15 dugmića s japanskim simbolima. Bez konkurencije su i sedišta koja greju kako bi se osiguralo da sedenje bude udobno i toplo.

Profimedia

Japanski toaletni modeli opremljeni su senzorima koji omogućavaju korisnicima da napravi analizu urina i tako ga bežičnim putem prenese do lekara. Jedna od najboljih stvari je što se većina japasnkih školjki čisti sama. Brojke govore da čak 80 posto japanskih domova ima električne toalete.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike