Jedini na svetu! Muzej minijaturnih knjiga: Tri najmanje se čitaju samo pomoću mikroskopa

28.06.2021

14:00 >> 08:46

0

Jedini na svetu! Muzej minijaturnih knjiga: Tri najmanje se čitaju samo pomoću mikroskopa
Copyright Printscreen/Youtube

Muzej minijaturnih knjiga nalazi se u starom delu grada Bakua i jedini je takav muzej na svetu. Osnovan je 2002. godine, a 2015. ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći privatni muzej minijaturnih knjiga.

Ovu impresivnu kolekciju, koju čini 6.500 knjiga, sakupila je je Zarifa Salahova tokom 30 godina, vođena idejom promocije pismenosti kod dece.

Zbirka sadrži knjige objavljenje u Rusiji, Moldaviji, Gruziji, Ukrajini, Belorusiji, Srednjoj Aziji i Evropi. Tu su i mnoga retka izdanja koja uključuju dela Gogolja, Dostojevskog, Puškina, ali i azerbejdžanske klasike.

Printscreen/Youtube

Posetioci mogu videti i retke verske knjige. Starost knjiga u muzeju prelazi period od 100 godina, a najstarija knjiga u kolekciji je Kuran koji je objavljen u Saudijskoj Arabiji 1672. godine. Zbirka sadrži i knjigu koja se sastoji od pesama grupe „Beatles“.

Muzej se sastoji od 15 odeljaka, kao što su „Međunarodni“, „Baltičke zemlje“, „Najmanji“, „Azerbejdžanski autori“, „Sovjetsko doba“ „Najstariji“, „Dečji“, „Puškin“, „Srednja Azija“…

Printscreen/Youtube

Postoje knjige koje govore o sadašnjim i bivšim predsednicima zemalja poput Baraka Obame i Mustafe Kemala Ataturka. Ova kategorija takođe uključuje i knjige o posetama šefova različitih država Azerbejdžanu.

Ova ustanova poseduje nekoliko hiljada knjiga u obliku: makro-mini, minijaturne, mikro-mini i ultramini-mikro.

Printscreen/Youtube

Tri najmanje knjige veličine su 2 x 2 mm i mogu se pročitati samo pomoću mikroskopa.

Muzej minijaturnih knjiga sa svojim minijaturnim knjigama gostovao je po celom svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike